Sveriges sista narkotikamässa

ÖREBRO Landets drogbekämpare laddar inför tvådagarskonferensen Sverige mot narkotika i Örebro. Men det blir den sista renodlade narkotikamässan, i framtiden ska hela ANT-spektrat ventileras. Farhågor finns att narkotikafrågan riskerar förlora i fokus.

Till mässan i Örebro – med temat “Tillbaka till helheten“ (prevention, tillgångsbegränsning och och behandling) – väntas 1100 deltagare från hela landet.

Mässan har arrangerats vartannat år sedan 1993. Men mässan i Örebro onsdag och torsdag blir den sista. I framtiden ska den breddas och även innefatta tobak, alkohol och doping vid sidan av narkotika.

– Det finns en risk att man tappar fokus och att narkotika nedprioriteras framöver om mässan breddas och blir mer allmänt om folkhälsa, säger till Drugnews Lars Hansson, narkotikaexpert på tullverket, och understryker att det är hans personliga åsikt.

Förebyggande och missbruksvård var något som beslutsfattare satsade mindre på under 1990-talet när statistik över ungas drogexperimenterande hade gått ner. Men problemen ökade igen och en särskild kommission pekade på att narkotikafrågan hade prioriterats ner och missbruksproblemen ökat. 2002 tillsatte förra regeringen Mobilisering mot narkotika för att åter fokusera på problemet.

– Mobiliseringen kom i grevens tid. Vi får inte göra om misstaget att förlora greppet igen, nätdroger är exempelvis något som ökar dramatiskt, berättar Lars Hansson som ska föreläsa på mässan i Örebro.

Även projektledaren för mässan, Ingela Widner, till vardags drogsamordnare i Örebro, förstår farhågorna att ändra inriktning på kommande konferenser.
– Sverige mot narkotika har blivit en viktig branschmässa som samlar deltagare med mycket erfarenhet och kunskap och får inte slarvas bort. Visst finns risk att man tappar fokus om man breddar inriktningen, men det får bli en utmaning, säger hon.

I arrangörsgruppen för mässan har omstyrningen och breddningen stöd av Folkhälsoinstitutet.
– Olika droger hänger ofta ihop och är varandras bästa kompisar. Tobak är ofta inkörsport till alkohol som är inkörsport till narkotika. och forskning visar att de förebyggande metoderna ofta fungerar för hela spektrat, exempelvis vid skolk, brottslighet och missbruk, säger informationssamordnare Lisen Sylwan på Folkhälsoinstitutet.

Hon berättar att signalerna om att arbeta mer förebyggande och bredare kommer även från Socialdepartementet. Ett särskilt ANT-råd har utsetts och folkhälsominister Maria Larsson (KD) väntas i Örebro argumentera för ett bredare förhållningssätt till drogproblem.

– Det finns ingen grund för oron om att narkotika kommer att nedprioriteras framöver. Tvärtom är avsikten att förebyggande insatser om alkohol, tobak, narkotika och doping mer ska befrukta och förstärka varandra, säger Göran Holmström, politiskt sakkunnig hos folkhälsoministern, till Drugnews.

NARKOTIKAMÄSSAN Över 1100 anmälda deltagare, ett 60-tal föreläsare, 90-talet utställare och otaliga seminarier och öppna scener där folkrörelser arrangerar program. Förutom folkhälsominister Maria Larsson, kommer även chefer för tullen, polisen, kriminalvården och Statens institutionsstyrelse att delta. Men även USA:s tidigare drogtsar Robert Dupont och representant för EU:s organ för narkotikahandlingsplanen.

Etiketter:

Annonser