Fler länder placerar tobak under disk

LONDON Allt fler länder inför exponeringsförbud för tobak i butikerna. Häromdagen beslutade engelska överhuset att senast 2013 ska tobaksvaror placeras under disk i England, Wales och Nordirland.

Beslutet som gäller skärpningar i tobakslagen måste dock även godkännas av underhuset. Tobaksindustrin driver nu en intensiv kampanj som kan göra utgången något osäker, enligt Tobaksfakta.

Även i Skottland har lokalregeringen föreslagit ett förbud för synlig tobak i butiker, men ett beslut i parlamentet återstår där.

Tidigare har förbud att exponera tobak på säljställen införts på Island, i Thailand, brittiska Jungfruöarna och tolv av Kanadas tretton provinser. I Irland infördes ett förbud vid årsskiftet och Australiens folkrikaste delstat, Nya Sydwales, skärper sin tobakslag i den riktningen i sommar.

Norges regering har föreslagit att förbjuda synlig tobak och likaså har en utrreddning gjort i Finland. Svenska tobaksutredningen som lämnades nyligen lämnade dock inte sådana förslag.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser