Regeringen vill stoppa nätdroger

ÖREBRO Nollvisionen om narkotika ligger fast. Det sade folkhälsominister Maria Larsson då konferensen Sverige mot narkotika inleddes i onsdags i Örebro. Hon avser bland annat föreslå insatser mot nätdroger.

Inflödet av droger som saluförs via internet ökar. Redan under denna mandatperiod avser Maria Larsson (KD) lägga en proposition om att Folkhälsoinstitutet ska få köpa misstänkta, ej ännu narkotikaklassade, preparat för att analysera och påskynda klassning. Och polisen ska kunna göra “skyddsomhändertagande“ av nätdroger.

– Vi för en ojämn kamp med dem som tjänar pengar på nätdroger. Ungdomar handlar något de inte vet vad de stoppar i sig. Dessa preparat med narkotikaliknande substanser måste betydligt fortare gå att få bort på marknaden, säger Maria Larsson till Drugnews.

I sitt tal på narkotikamässan underströk hon även vikten av breda insatser mot drogproblem och att de ska vila på utvärderade metoder.

Maria Larsson visade statistik över användning av tobak, alkohol och narkotika växlat. Tobak har minskat länge, alkoholkonsumtionen ligger på en nivå som regeringen vill sänka. Narkotika har en mer hackig utveckling och hon betonar att man inte får luta sig tillbaka när ungas drogexperimenterande går ner.

– Trender går att bryta om vi gör rätt saker. Det är nödvändigt med samverkan mellan olika myndigheter och behandlingsorganisationer och frivilligrörelser behövs i arbetet. Och preventionsinsatser behövs hela tiden, sade hon.

Regeringen ska fortsätta att varje år revidera sina insatser för att hejda drogmissbruk och ta fram nationella åtgärdsprogram. Både för att redovisa vad man gör, men för att sätta press och betona allvaret i narkotikafrågan.

Maria Larsson slog fast att den drogrestriktiva linjen ligger fast för Sverige, även om det finns regeringar som resignerar och vill liberalisera narkotikalagar. Men drogmissbruk är inte en privat angelägenhet, runt en missbrukare finns anhöriga och personer som kan skadas, exempelvis trafik- och våldsoffer.

– Det finns kanske 385 000 barn som lever i familjer med missbruk och riskbruk. S k “harm reduction“ är inget för vår del. FN:s barnkonvention är också tydlig när det gäller barnets rätt till skydd mot missbruk, sade hon.

Narkotikapolitiken berör även rätten till vård och behandling, något som har varit nedprioriterad. Och personer som brottas med beroende – särskilt de med dubbeldiagnoser – hamnar lätt mellan stolarna, något det otydliga ansvaret mellan kommuner och landsting medfört.

Regeringen vill satsa på ökad vårdkvalitet, tillgänglighet och att kunna nå även de svåra fallen. En utredning håller för närvarande på att se över missbruksvården.

Chefen för Statens institutionsstyrelse Ewa Persson Göransson varnade i sitt tal för att myndigheten nu står med ett hundratal tomma vårdplatser på LVM-hemmen. Detta för att kommuner i ekonomisk kris väljer billigare behandling eller ingen alls för sina medborgare.
– Det är i kristider som ord som solidaritet prövas. Tyvärr slår det hårdast mot många missbrukare som lever i misär på gatan, sade hon.

Förra veckan varslade ett LVM-hem för vuxna på Frösön i Jämtland att det tvingas stänga. Folkhälsominister Maria Larsson kunde inte på Drugnews fråga lova något extra stöd till kommuner eller SiS för att lösa den akuta situationen inom den statliga missbruksvården.

Etiketter:

Annonser