Rättslig samverkan mot droger

ÖREBRO Myndighetschef utlovar krafttag mot narkotikarelaterad brottslighet framöver. “Det ska vara lika svårt att knark oavsett var man bor i landet“, sade rikspolischef Bengt Svensson som planerar flera insatser.

”Tillbaka till helheten” är temat för årets upplaga av narkotikamässan “Sverige mot narkotika“ i Örebro. Efter folkhälsominister Maria Larssons öppningsanförande var det chefer för den rättsvårdande kedjan som fick presentera planerna för samverkan mot narkotika.

Fyra konkreta åtgärder för att bland annat komma till rätta med den narkotikarelaterade brottsligheten i Sveriges samtliga kommuner, utlovade rikspolischefen Bengt Svensson, i sitt tal.

– Det ska vara lika svårt att knarka överallt, vare sig man bor i Ystad eller Haparanda, sade Bengt Svensson.

Han utlovar konkreta åtgärder för att motverka den utbredda brottsligheten. Några av dessa har redan startats och förutom det normala polisarbetet, ska polisen också fokusera på mängdbrotten som ofta är relaterade till drogmissbruk och drabbar vanligt folk. Alla kommunala och vårdande myndigheter ska samverka, polisen vet hur marknaderna ser ut och får hela tiden färska underrättelser om situationen. I detta arbete ska polisen samverka med alla kommuner i Sverige.

– Samtliga länspolismästare har fått uppdrag att kontakta kommunala företrädare och utforma gemensamma aktionsplaner för hur polisen och kommunen ska samarbeta för att få ner brottsligheten lokalt. Kontrakt ska formuleras och vi har redan skrivit kontrakt med flera kommuner, berättade Bengt Svensson för Drugnews.

Han menar att de gemensamma åtgärderna inte kommer att kosta extra resurser att genomföra. Dubbelarbete kommer att motverkas, ansvar kommer att kunna hållas på rätt nivå och polis och kommuner har redan en gemensam uppfattning om vikten i arbetet.

Vidare utökar polisen särskilda aktionsgrupper mot grov organiserad brottslighet. Grupper med sammanlagt 200 tjänster ska inrättas i åtta län, bland annat i Örebro, och storsstäderna och dessutom på rikskrim.

Därtill utlovade han en rejäl satsning mot ungdomsbrottsligheten i hela landet.
– Åtgärder måste sättas in direkt när brottet har skett. Det är inte acceptabelt att det kan ta två år innan en ungdom får en dom för till exempel grov misshandel, sade Bengt Svensson.

Det är ett försök till en offensiv samverkan mot en gemensam problembild. Ungdomssatsningen ska dels förebygga och dels uppdaga kriminalitet.
– När det gått snett för en ung person, så måste vi arbeta snabbare. För detta har vi avsatt resurser för insatser i hösten, sade han.

Karin Starrin, Tullverkets generaldirektör, berättade om en nya nationell enhet som i juni sätts in i kampen mot narkotikasmugglare. Enhetens fokus ska ligga på underrättelseverksamhet och droginformation.

Kriminalvården satsar mer på att behandla intagna för beroendeproblem, över 10 000 missbrukare passerar anstalterna varje år.

– Missbrukare måste i större utsträckning än idag flyttas över till sjukvårdens ansvar för behandling efter frigivningen sade Ulf Jonson, ställföreträdande myndighetschef vid Kriminalvården, till Drugnews.

Denna kedja måste fungera sade han och pekade på Kriminalvårdens påverkansprogram i kombination med medicinsk underhållsbehandling i samarbete med Stockholms läns landsting, ITOK-projektet, som en lyckad form av narkomanvård.

Etiketter:

Annonser