Lobbystrid om inflytande i INCB

STOCKHOLM/WIEN Drogliberala grupper försöker påverka ett fyllnadsval nästa vecka till FN:s narkotikakontrollorgan INCB. De vill ha in kandidater som är mer “balanserade“ och kan arbeta mer “konstruktivt“.

På måndag och tisdag ska generalförsamlingens arbetsutskott för sociala och ekonomiska frågor, Ecosoc, i New York utse sex styrelseledamöter i FN-organet International Narcotics Control Board. Ett organ som följer efterlevnaden av de restriktiva globala narkotikakonventionerna och i sin årsbok pekar ut länder som inte gör det. Exempelvis de som tillåter kokaodling, injiceringsrum och cannabisförsäljning.

Inför utnämningen har senaste veckorna bland andra konsulten Mike Trace via e-postbrev försökt påverka nyckelpersoner i några regeringar. Trace är känd harm-reduction-förespråkare och i ledningen för International Drug Policy Consortium.

Han var tidigare biträdande narkotikasamordnare i Storbritannien. 2003 avslöjades han som “femtekollonare“ (hans eget utryck) då han skulle tillträda ett FN-jobb med avsikt att inifrån undergräva världssamfundets restriktiva narkotikakonventioner. Han tvingades avsäga sig posten och bad senare om ursäkt för sitt agerande.

I epost-brev som Drugnews tagit del av så vänder sig Trace nu till inflytelserika personer och regeringsrepresentanter. Nominerade som skrivit under petitioner och medverkat på konferenser för en mer liberal syn på droger och skadelindring framhålls i breven som goda kandidater. Medan andra varnas för att vara rigida och inte gynna “ett mer balanserat INCB“.

Utdrag ur ett brev: “I am now writing with the collated views of our NGO network on a list of candidates that deserve voting support (in view of their ability to bring new skills and perspectives to the Board), and a list of candidates whose applications should be resisted (in view of their record of unsophisticated or ideological positions on drug policy).“

Ryskan Tatyana Dmitrieva – som redan sitter i styrelsen och vars mandat går ut nästa år – varnar Mike Trace särskilt för och anklagar henne för att missbruk sin position och inte arbeta oberoende gentemot sitt hemland, något som styrelsemedlemmar förutsätt göra. Han har även övervägt att formellt anmäla henne till Ecosoc.

Som ett svar på den intensiva drogliberala lobbingen till INCB-styrelsen så går nu även restriktiva organisationen World Forum Against Drugs ut till bland andra medlemmar i FN:s narkotikakommission.

– Det är viktigt att INCB fortsätter att vara ett oberoende organ som kontrollerar att narkotikakonventionerna följs och inte undergrävs eller tillåter gummitolkningar. Vi upplyser om vilka personer som Mike Trace stöder och vilka han varnar för och uppmanar till eftertanke inför röstningen, säger Per Johansson med i WFAD:s ledning.

Det är alltså de 54 medlemsländerna i Ecosoc – där Sverige är med – som i slutänden avgör vilka som väljs in eller omväljs på fyraårsmandat i styrelsen.

Inför omröstningen så har ämnesrådet Ralf Löfstedt, veteran i internationell narkotikapolitik, på Socialdepartementet uppvaktats.
– Men inte av Trace utan mer av olika ambassadrepresentanter som vill framhålla sina kandidater och tror att vi har inflytande. Det är viktigt vilka som sitter i INCB:s styrelse för att oförvitligt se till att narkotikakonventionerna efterlevs, säger Löfstedt till Drugnews.

• INCB utsedde nytt arbetsutskott i onsdags. Till ny ordförande valdes professor Sevil Atasoy från Turkiet, till vice ordförande ovan nämnda ryskan, doktor Tatyana Dmitrieva, och till andre vice ordförande doktor Carola Lander, Tyskland. Till rapportör utseddes doktor Camilo Uribe Granja från Colombia.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Etiketter:

Annonser