Ministerutspel hotar Systemmonopol

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) vill öppna för gårdsförsäljning av vin och öl. Det låter naturromantiskt, men kan i slutändan hota såväl svenska folkhälsan som Systembolagets monopol, Det menar Sven-Olov Carlsson och Peter Moilanen från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

I Aftonbladet (2009-05-08) skriver jordbruksminister Eskil Erlandsson att han vill införa gårdsförsäljning av vin och öl. Det är uppseendeväckande att en minister i en svensk regering har så grunda kunskaper om folkhälsa.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är inte bara för gårdsförsäljning av vin och öl av turismskäl, han påstår även att detta skulle vara bra för folkhälsan. Erlandsson har helt fel.

För att bättra på sina kunskaper behöver han bara byta några ord med sin regeringskollega, folkhälsominister Maria Larsson, vid nästa regeringssammanträde. Vi hoppas han gör det.

Så kallad gårdsförsäljning av vin och öl låter alltid så naturromantiskt. Men det gäller att lyfta blicken och sätta in frågan i sitt sammanhang. Gårdsförsäljning handlar egentligen om producenters rätt att få sälja sin alkohol där den har producerats direkt till konsument. Och den ordningen har vi inte i Sverige av just folkhälsoskäl.

Vi har valt en lösning med monopol på försäljning av alkohol. Den strategin har genom åren visat sig framgångsrik, för monopol begränsar antalet ställen där alkohol kan inköpas och på så sätt säljs det mindre.

Att tillåta producenterna att sälja sin alkohol direkt till sina kunder skulle öka antalet försäljningsställen, vilket leder till ökad försäljning och ökade skador.

Dessutom riskerar detta hela monopolet. Inom EU är det helt okej att av folkhälsoskäl ha monopol. Enda villkoret är att Systembolaget inte diskriminerar alkohol från andra EU-länder. Spanska eller tyska vinbönder lär gå till EG-domstolen samma dag som den första svenska bonden säljer sitt vin.

Och Sverige lär förlora den kampen. Vad som händer sedan vet vi inte. Kanske åläggs den svenska bonden att också sälja andra länders viner? Kanske konstaterar EG-domstolen att något monopol inte föreligger i Sverige. Man säljer ju redan på annat sätt! Och då har monopolet fallit. Frågetecknen är många och svaren kan leda helt fel.

En flaska vin på en gård kan låta naturromantiskt, men kan i slutänden slå mycket hårt mot den svenska folkhälsan. Att som jordbruksminister inte se den kopplingen är illa. Vi hoppas att regeringen som helhet är klokare än så och inte lägger något förslag om att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl.

Etiketter:

Annonser