Knarkkungar utlämnas till Storbritannien

LONDON En 43-årig toppgangster, Carlos Arturo Sanchez-Corovado, i colombianska Cali-kartellen, har åtalats vid en domstol i London för att under ett årtionde ha levererat kokain värt 12,5 miljarder kronor till Storbritannien. Ett 120 år gammalt utlämningsavtal mellan de båda länderna har åberopats.

Nu väntas ytterligare utpekade kokaintoppar från Cali-kartellen bli utlämnade.
Brittiska åklagare har upprättat en topplista av personer anslutna till kartellen och lagt fram bevisning som kopplar dem till försäljning av narkotika i hela Storbritannien.

Denna utveckling i det brittiska kriget mot narkotika är möjlig tack vare ett fördrag mellan Storbritannien och Colombia som undertecknades 1889. Den första colombianske medborgare som hittills utlämnats enligt detta fördrag är Carlos Arturo Sanchez-Corovado.

Han var huvudmannen i en narkotikaliga som sålde kokain och annan narkotika i Storbritannien fram till 2006 då brittisk polis sprängde ligan, han flydde då till Colombia. Genom att hänvisa till det gemensamma fördraget häktades Sanchez-Corovado i augusti förra året av de colombianska myndigheterna och utlämnades till Storbritannien för en tid sedan.

Nu har Sanchez-Corovado ställts inför rätta vid Londondomstolen Southwark Crown Court. Han erkände sig skyldig till att vara inblandad i Storbritanniens hittills största narkotikaliga, ett Londonbaserat syndikat med direkta kopplingar till Cali-kartellen som länge betraktats som en av världens dominerande kokain leverantör.

Åklagaren i målet sade att Sanchez-Corovado fungerat som huvudman för en liga som under tio års tid översvämmat Storbritannien med droger för ett värde av mer än en miljard pund.

Sanchez-Corovado är den senaste i narkotikaligan som ställs inför rätta. Sedan 2006 har 31 medlemmar dömts och domarna mot ledare av gruppen har varit stränga, fängelsestraff på upp emot 20 år har delats ut.

När polisen slog till mot ett par av ligans toppfigurers hem i nordvästra London 2004 hittades mer än 2,5 miljoner pund i kontanter, samt kokain och cannabis till ett värde av 100 miljoner pund.

Ligan sålde narkotika till gäng över hela Storbritannien. Verksamheten var så omfattande att sedan myndigheterna stoppat ligan så steg priset på kokain med 50 procent.

Brittiska the Serious Organised Crime Agency (Soca), bekräftade häromdagen att man identifierat ett antal högprofilerade colombianska kokainkungar de nu vill ställa inför rätta.
– Utlämningen av Sanchez-Corovado är ett viktigt framsteg och lovar gott för framtiden, säger Soca representanten Beverley Parr till tidningen Observer.

Men poliskällor varnar samtidigt för att utlämningen av kartellmedlemmar kan vara riskfyllt för colombianska politiker, däribland vice president Francisco Santos Calderon, som gav sitt personliga stöd till utlämnandet.

Etiketter:

Annonser