Flest rattfulla ertappas på förmiddagar

UPPSALA Polisen i Uppsala jagar rattfyllerister och fortkörare med hjälp av statistik. Särskilt på förmiddagar åker rattfulla dit, exempelvis när Systembolaget öppnar och vid idrottsanläggningar på helgmorgnar dit föräldrar skjutsar sina barn.

Nära 100 000 bilförare kontrollerades ifjol, flest onyktra ertappades mellan klockan 9 och 12. inte sällan handlade det om bakfulla personer eller de som tagit sig en återställare, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Efter analys av statistiken så arbetar Uppsalapolisen numer mer underrättelsestyrt och särskilt när det gäller för att öka trafiksäkerheten prioriteras nu nykterhet, bilbältesanvändning och hastigheter.

– Tidigare har vi mer styrts av magkänsla, men nu har vi tagit fram ett underlag som gör att kontrollerna kommer att baseras på fakta, säger Mats Östman vid Uppsalapolisens trafikavdelning till UNT.

Slutsatsen blir därför när det gäller att bekämpa rattfylleri att polisen ska finnas på plats när systembutiker öppnar samt vid sportanläggningar på lördags- och söndagsmorgnar dit föräldrar – inte alltid nytra – skjutsar sina telningar till träning och matcher.

Kartläggningen visar även att stadsborna är flitigare än trafikanter på mindre orter att bruka bilbälten. Men också att de svåraste olyckorna sker längs länsväg 288 mellan Östhammar och Uppsala. Där ska polisen bli mer synlig framöver.

• Elva personer avled och 22 skadades i trafikolyckor i Uppsala län ifjol. Av trafikdöda senaste åren hade 33 procent inte använt bilbältet, 22 procent av omkomna förarna var påverkade av alkohol eller andra droger.

• Svensk polis kritiserades förra året för att flest alkoholtester görs på förmiddagar. Detta för att klara kontrollstatistiken, inte främst för att förebygga rattfylleri, enligt en rapport. Omkring 2,5 miljoner utandningsprov gör polisen varje år.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser