Skandia höjer premier för rökare

STOCKHOLM Från 1 juni inför försäkringsbolaget Skandia ett pristillägg på upp till 50 procent på premier för nya kunder som är dagligrökare. Intäkterna uppges ska komma kunder som är icke-rökare till godo.

Skandia vill genom förändrade premierna sätta fokus på rökningens konsekvenser och därigenom bidra till färre röker i Sverige. Det skriver Bertil Hult, Skandias Nordenchef, och bolagets medicinska experter Per Täckenström och Gundars Rasmanis i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det högre pristillägget för rökare kan variera mellan 25 och 50 procent för exempelvis en livförsäkring. Skärpningen mot rökare uppges vara den första inom försäkringsbranschen i landet.

Skandia kommer inte att särskilt kontrollera om försäkringstagare – som uppger det i hälsodeklarationer – framöver verkligen är icke-rökare, utan att det är en samvetsfråga. Avsikten för bolaget sägs inte vara att tjäna pengar, utan extraintäkterna ska komma icke-rökarna till godo i förlängningen i sänkta premier.

Berörda rökare ska även erbjudas rökavvänjningsstöd och den som varit rökfri i tolv månader ska inte längre behöva betala pristillägget, enligt Skandia.

Rökare dör tidigare, har fler sjukdagar och tobaksskador kostar samhället minst 26 miljarder kronor årligen.

• Försäkringsbolaget Salu Ansvar har länge ett system med lägre premier för försäkringstagare som är nykterister.

Etiketter:

Annonser