Spår av kokain i Red Bull-dryck

STOCKHOLM/HONGKONG Förra veckan förbjöds energidrycken Red Bull Simply Cola i flera tyska delstater sedan spår av kokain hittats. Även i Hongkong har nu fynd gjorts. Företaget avfärdar analyserna, men tillstår att avkokainiserat kokabladsextrakt används som smaksättare.

Enligt Hongkong-myndigheten för livsmedelsäkerhet har laboratorieanalyser visat små mängder av den narkotikaklassade drogen i prover från Red Bull Cola, sockerfri Red Bull och Red Bull-energidryck.

Fynden är mellan 0,1 och 0,3 mikrogram kokain per liter dryck, enligt ett uttalande. Kommissionären för narkotikafrågor Sally Wong säger att “kokain är en farlig drog“ och att man nu bett om juridisk vägledning för eventuella rättsliga åtgärder mot importörer och återförsäljare, rapporterar AFP.

Förra veckan stoppades all försäljning av Red Bull Cola i sex tyska delstater sedan kokainspår konstaterats i drycken. Även i Red Bulls hemmaland Österrike gjordes fynd. Det följdes av att myndigheterna i Taiwan i lördags beslagtog nära 18 000 lådor med drycken.

• Drugnews: Är det kokain i era drycker och hur kommenterar ni analysuppgifterna?
– Vi kan inte kommentera det än, vi har inte haft möjlighet att informera oss om vad som hänt ännu, säger Jesper Antell, Red Bulls pressansvarige i Sverige, men utlovar ett senare ”globalt svar”.

På Red Bulls tyska hemsida framgår att extrakt av kokablad används i några dryckessorter, bl a Red Bull Simply Cola. En taleskvinna för företaget sade förra veckan att spåren är små och utgör ingen hälsorisk.

Senare återkommer Jesper Antell via mejl med ett pressmeddelande.
Där avfärdas uppgifterna om att asiatiska eller andra myndigheter skulle ha hittat spår av kokain i Red Bull Energidryck.
“Dessa myndigheter verkar förvirrade“, skriver Red Bull och tror de asiatiska myndigheterna kommer att ändra sig.

Red Bulls presskontakt menar att de tidigare tyska och österrikiska testerna som tycks ha varit utgångspunkt är av colaläsken Red Bull Simply Cola, som uppges inte finnas på den asiatiska marknaden och inte heller i Sverige.

I denna coladryck tillstår företaget att avkokainserat kokabladsextrakt används. “Avkokainiserat kokabladsextrakt används som smaksättare inom livsmedelsindustrin runt om i världen och har länge ansetts som säkert“, skriver Red Bull.
Företaget hänvisar till att tyska institutet för riskhantering sagt att produkten “vare sig innebär någon risk för människors hälsa eller kan ge oönskade farmakologiska effekter“.

• Under våren har några kommuner och butiker i Sverige försökt begränsa försäljning av energidrycker – med bl a koffein och socker – till tonåringar sedan det upptäckts att skolelever som druckit dem blivit spattiga och oroliga. På Drugnews fråga om hur Red Bull ser på sådan försäljning till unga, svarar inte företaget.

• Red Bull skapades av den österrikiska tandkrämsförsäljaren Dietrich Mateschitz på 1980-talet, profilerar sig i sportsammanhang och säljer dryckerna innehållande “naturliga ingredienser“ med slogan som “Red Bull ger dig vingar“.

Etiketter:

Annonser