Protein hörnsten i beroendeforskning

TORONTO/BRIGHAM Forskare i Kanada och USA har upptäckt ett i hjärnan naturligt protein (BDNF) som kan leda till metoder att medicinskt motverka drogberoende.

När någon blir beroende av droger har hjärnans belöningssystem blivit kapat, drogerna har då stört ut den normala funktionen. Nu har beroendeforskare funnit ett i hjärnan naturligt förekommande protein som får råttor att bete sig som missbrukare, utan att de fått några som helst droger.

Den nya studien publiceras i tidskriften Science i veckan.
– Om vi kan förstå hur hjärnans signalsystem förändras i samband med drogmissbruk, kan vi hitta sätt att medicinskt motverka effekterna av beroende en viktig aspekt av narkotikamissbruk, säger Scott Steffensen vid Brigham Young University i USA som tillsammans med forskare vid University of Toronto tagit fram studien.

Det är genom tidigare forskning känt att drogmissbrukare, får en ökad förekomst av ett naturligt förekommande protein som kallas BDNF (brain-derived neurotrophic factor) i hjärnans belöningssystem. I denna studie har forskarna tagit bort drogerna och tillfört extra BDNF i råttors hjärnor.

Forskarna noterade att ökningen av proteinet fick råttorna att uppträda som om de vore beroende av opiater, råttorna lämnade sina revir och gick på jakt efter en “fix“.

– Vårt arbete kan avslöja en av mekanismerna bakom drogmissbruk, säger en av studiens huvudförfattare, professor Hector Vargas-Perez, vid universitetet i Toronto, till Science Daily.

Studien bekräftar att BDNF är en viktig regulator av drogberoendet. Efter en injektion med BDNF fick de kemikalier, som normalt hämmar nervcellerna, istället en “kick“ som normalt förekommer när personer blir beroende av droger.

Etiketter:

Annonser