Heroinsmugglare fick livstid i Laos

VIENTIANE Den gravida brittiska kvinna som fängslats för heroinsmuggling i Laos slipper dödsstraff. En domstol dömde henne till livstid i onsdags.

Samantha Orobator, 20 år, fängslades som Drugnews tidigare raporterat i Laos i augusti förra året för att ha försökt smugglat 680 gram heroin. För smuggling av mer än 500 gram döms man automatiskt till döden i Laos.

– Eftersom kvinnan är gravid har domaren reducerat hennes straff från döden till livstids fängelse, sade domaren vid den korta rättegången i huvudstaden Vientiane i onsdags enligt en video i brittiska Guardian.

Hon kommer nu troligen att få avtjäna sitt straff i Storbritannien eftersom en intensiv diplomatisk aktivitet utlöstes när hennes fall blev känt i april i år.
Under tiden i det ökända fängelset Phonthong blev hon gravid och anklagelser om att hon utsatts för trafficking gjorde fallet ännu mer uppmärksammat.

– Storbritannien motsätter sig dödsstraff och att en brittisk gravid kvinna kan bli ställd inför en exekutionspluton protesterar vi kraftfullt emot. Vi har högsta fokus på hennes fall och jag ska ta upp frågan med Laos utrikesminister som besöker Storbritannien på torsdag, sade den brittiske utrikesministern Bill Rammell då till Guardian.

Ett avtal om att medborgare i respektive länder ska kunna avtjäna straff i sitt hemland undertecknades också.

Innan rättegången fick Samantha Orobator underteckna en skrivelse där hon undandrar de laotiska myndigheterna och fängelset Phonthong från ansvar gällande hennes graviditet. Det var underförstått att rättegången inte hade verkställts innan barnet hade blivit fött om hon inte undertecknade skrivelsen.

En talesman från det brittiska utrikesdepartementet sade efter rättegången till att det nu är troligt att kvinnan kommer att få flyga hem till Storbritannien, redan denna månad, för att få avtjäna sitt straff där.

Om Samantha Orobator får avtjäna sitt straff i Storbritannien bestäms av de laotiska myndigheterna, om de godkänner det kommer hon troligen att få en plats på Holloway fängelset i norra London där det finns en avdelning för kvinnliga fångar som har spädbarn.

Då hon är förstagångsförbrytare och utsatts för tvång i samband med brottet och i fängelset är det sannolikt att hon endast behöver avtjäna ett par år i brittiskt fängelse.

Etiketter:

Annonser