Kokain minskar i Colombia

WIEN/BOGOTA Colombias bekämpning av kokain har varit framgångsrik. Ifjol minskade där kokaodling och kokainproduktion avsevärt, medan problemen växte något i Peru och Bolivia. Det visar en ny FN-rapport.

Colombias flera års USA-stödda kamp mot knarkfinansierad gerilla, kokainkarteller och odlingsbekämpning, både från luften och manuellt, har gett resultat.

Världens största producent av kokain minskade ifjol odlingen av koka med 18 procent till 81 000 hektar och 20 000 bondefamiljer övergav den illegala odlingen. Kokainproduktionen föll hela 28 procent, från omkring 600 ton året före till 430 ton ifjol. Fler än 3 200 laboratorier förstördes och 200 ton kokain beslagtogs av myndigheterna.

– Det här är anmärkningsvärt resultat. Det betyder att mer kokablad förstördes i Colombia än vad som odlades totalt i Bolivia och Peru, säger Antonio Maria Costa, chef för FN:s brotts- och narkotikabekämpningsorgan, UNODC , i en kommentar.

Utvecklingen i grannländerna Peru och Bolivia i Anderna är alltså den omvända. Odlingen av koka ökade sex respektive 4,5 procent, och kokainproduktionen ökade något, till cirka 302 ton i Peru och 113 ton i Bolivia.

Det förklaras delvis av att odlare och ligor lättare undviker myndigheters kontroll.
– Peru måste vara på sin vakt för att inte ånyo hamna i en situation där terrorister och upprorsmakare, som Sendero Luminoso (en gerilla) kan berika sig på narkotika och kriminalitet, varnar Costa.

Men det behövs även stöd för att bönderna ska sluta med odlingen, understryker Costa. I fattiga regioner i Bolivia är koka enda inkomstkällan för många.
I Bolivia regerar för övrigt numer en tidigare kokaodlare, president Evo Morales, som på ett FN-möte i våras krävde att kokablad inte längre ska klassas som narkotika.

Kokainmarknaden håller även på att förändras på andra sätt. Tillgången på kokain sjunker, samtidigt har efterfrågan minskat något i Nordamerika och börjat stagnera i Västeuropa, enligt UNODC.
– Detta kan vara en förklaring till varför priserna på kokain stiger och renheten sjunker. Det kan även förklara varför kartellerna blir allt våldsammare, säger Antonio Maria Costa.

• Fotnot: FN-rapporten kokaodling och kokaintillverkning i Colombia , Peru och Bolivia , (pdf-filer). Totalt producerades i Anderna omkring 845 ton kokain ifjol, jämfört med nära 1000 ton året före.

Etiketter:

Annonser