Vin & Sprit fälls för banderoll

STOCKHOLM Det var fel av Vin & Sprit AB att göra reklam för Explorer Vodka med en tre meter hög banderoll utanför en restaurang i Karlskoga. Det slår Marknadsdomstolen fast i ett avgörande.

Det var före jul 2007 som Vin & Sprit AB gjorde reklam på en restaurang i Karlskoga. Utanför restaurangen fanns en tre meter hög och en meter bred banderoll med reklam för Explorer Vodka. Inne på restaurangen hade serveringspersonal och en del gäster blåa “tomteluvor“ med reklam för Explorer. Enligt Konsumentombudsmannen delades luvorna ut till kunderna.

Konsumentombudsmannen ansåg> att detta sätt att marknadsföra alkohol stred mot de krav på särskild måttfullhet som ställs upp i alkohollagen och förbjöd Vin & Sprit att använda denna typ av reklam i fortsättningen. Bolaget vägrade dock rätta sig efter förbudet och KO stämde därför Vin & Sprit AB vid Marknadsdomstolen.

I sitt avgörande förbjuder Marknadsdomstolen Vin & Sprit att använda banderoller på det sätt som man gjorde i Karlskoga. Om bolaget bryter mot förbudet kan de få betala ett vite på 750 000 kronor.

När det gäller tomteluvorna konstaterar Marknadsdomstolen att säljfrämjande åtgärder av jippokaraktär inte är förenliga med alkohollagens krav på särskild måttfullhet. I det aktuella fallet kommer Marknadsdomstolen fram till att omständigheterna kring luvans förekomst på restaurangen är så oklara, att KO fick därmed inte igenom sitt yrkande om luvorna.

• Fotnot: Läs hela avgörandet här: Dom Vin & Sprit AB.

Etiketter:

Annonser