Mexiko på väg mot legalt knarkinnehav

MEXICO CITY I skuggan av svininfluensan är Mexiko på väg att avkriminalisera mindre innehav av narkotika. Kan det hejda det omfattande knarkvåldet och drogproblemen eller leder det istället till tillströmning av drogturister?

Förslaget om att tillåta innehav av mindre mängder narkotika, av såväl cannabis som heroin, amfetamin och kokain, initierades i höstas av president Felipe Calderón. Samme president som ihärdigt försökt bekämpa knarkligornas drogsmuggling via Mexiko till USA och ett ökat inhemskt missbruk i dess spår.

Han vill inte att missbrukare ska känna sig som kriminella, utan ska erbjudas hjälp och vård. Och genom ge straffrihet för innehav för eget bruk ska landet kunna koncentrera rättsliga instanser mot karteller och langare.

Calderón tillhör det konservativa partiet PAN, men legaliseringen stöds även av Mexikos socialdemokrater som ser det som första steg för att “krossa stigmatisering av konsumenterna som kriminella“ och göra narkotikahandel mindre lukrativ.

Legaliseringsförslaget har under våren behandlats och antagits i överhuset av kongressen i medieskuggan av svininfluensan. Nu återstår endast Calderóns egen signatur för att förslaget ska bli ny lag.
Han kommer troligen att underteckna det, uppger bedömare som Los Angeles Times varit i kontakt med.

Under processen har vårdidéer i ursprungliga förslaget uppluckrats. Bland annat krav om att gripna med mindre mängder måste välja mellan fängelse och behandling har ändrats till att de ska uppmuntras till vård. Och krav om att efter en tredje narkotikadom söka rehabilitering har tagits bort.

Utbyggnaden av missbruksvården har inte hunnit med landets växande problemen. Regeringen låter bygga 310 behandlingscenter, men experter menar att det inte räcker.

Omkring 11 000 människor har dött i Mexikos blodiga knarkkrig sedan Calderon blev president i slutet av 2006. Även hans föregångare, Vincente Fox, ville legalisera mindre narkotikainnehav, men tvingades backa efter kritik från såväl USA som inhemska opponenter.

Även denna gång hörs invändningar, men inte lika starka. Kritiken kommer bland annat från kyrkan och delstater vid gränsen till USA som fruktar att konsumenter blir fler och missbruket tilltar om en legalisering blir verklighet.

Också i El Paso, Texas, varnar beslutsfattare för att en resignerad mexikansk narkotikapolitik kan locka USA-medborgare till en drogvärld de inte klarar och att våldet skulle växa ytterligare på båda sidor gränsen.

Några menar att mexikanska städer riskerar att bli Latinamerikas Amsterdam, där drogturister flockas i jakt på substanser utan risk för straff.

• Fotnot: En avkriminalisering av narkotika för eget bruk i Mexikos skulle enligt förslaget innebära åtalsfrihet vid innehav upp till 5 gram av marijuana (cannabis), 500 milligram kokain, 40 mg metamfetamin, och upp till 50 milligram heroin.

Etiketter:

Annonser