Hormonstudie kan ge medicin mot beroende

GÖTEBORG Svenska forskare har upptäckt att ett hormon i kroppen kan förstärka sug efter alkohol. Upptäckten kan leda till effektivare läkemedel mot alkoholism, men även andra beroende som spel och hetsätning.

Hormonet ghrelin hittades redan för tio år sedan, och man noterade att det främst tillverkas i magen och påverkar aptit.

Nu har forskare på Sahlgrenska akademin upptäckt att det även behövs för att ge en “kick“ och bidra till alkoholberoende, enligt en rapport som publiceras i PNAS, amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift.

– Vi tror att ghrelinet fungerar som en termostat som förstärker alkoholens beroendeframkallande egenskaper. När hormonet blockeras minskar också beroendet, säger Jörgen Engel (bild), Jörgen Engel, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet som lett studien, till Göteborgs Posten.

Forskarna har bland annat studerat hur möss som injicerats med ghrelin drack mer alkohol, men när hormonet blockerades valde mössen hellre vatten.

Läkemedelsföretag är intresserade efter upptäckten av att utveckla medicin för personer som vill gå ner i vikt. Men liknande läkemedel kanske även om några år kan hjälpa alkoholister, möjligen med biverkningen att de förlorar aptit. Men även spelberoenden.

– En belöning är en belöning, oavsett om det uppnås genom kemiska substanser eller genom en upplevelse. Ghrelinet kan spela en mer övergripande roll flera olika beroendetillstånd. Vi hoppas att upptäckten ska innebära en stor förändring i beroendevården, säger Jörgen Engel.

Enligt Engel är det dock fortfarande patienters motivation viktig del för lyckad behandling.

Etiketter:

Annonser