Grekland försöker fimpa – igen

ATEN Grekland försöker nu göra något åt rökningen i offentliga lokaler. Det förbud som trädde i kraft den 1 juli är dock ihåligt och det ifrågasätts om det kommer att efterlevas.

Från den 1 juli är det förbjudet med rökning i offentliga lokaler i Grekland, till exempel på flygplatser och i bussar. Greklands hälsominister Dimitris Avramopoulos sa stolt att “ridån har gått upp för en ny era“ i och med den nya lagstiftningen.

Förbudet är dock långt ifrån heltäckande. Företag med mer än 50 anställda kan inrätta särskilda rökområden och restauranger som är större än 70 kvadratmeter kan inrätta särskilda rökavdelningar, om de är helt avskilda. Mindre kaféer och barer kan välja att bli helt rökfria eller även i fortsättningen tillåta rökning.

Det är dock tveksamt om ens dessa regler kommer att efterlevas. Grekland är det land i EU där störst andel av befolkningen röker och det finns en spridd uppfattning om att det är svårt att få grekerna att följa nya lagar. Grekland har vid två tidigare tillfällen försökt förbjuda rökning på offentliga platser, med mycket begränsad framgång.

Den grekiska hälsoministern låter sig dock inte avskräckas. Enligt Bloomberg säger han att regeringen ska visa att de kan anta lagar som tillämpas,och tillämpas av alla, och därmed spräcka den myt som funnits i Grekland.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser