Författaren Lasse Strömstedt död

GRÄNNA Författaren, debattören och f d kåkfararen Lasse Strömstedt är död. Han avled i lördags i sitt hem i Gränna efter en tids sjukdom. Han blev 74 år.

Han föddes och växte upp i Gävle. Var fram till 1971 diversearbetare med avbrott för fängelsevistelser.

Strömstedt skrev böcker och föreläste om sin stökiga bakgrund, drogmissbruk och hur han tog sig ur det. Han debuterade 1974 med boken “Grundbulten“ under pseudonymen Kenneth Ahl tillsammans med Christer Dahl, del ett av sju i en dråplig serie om fängelser, missbruk och polisjakter.

Han deltog ofta i samhällsdebatten och var tydlig emot droger. Tillsammans med filmaren Janne Mattsson började han under slutet av 1970-talet förespråka att förbjuda själva narkotikamissbruket (vilket senare skedde).

“Vi sågs ju lite som svikare. Men våra åsikter om att göra upp med flummet och att man inte bara skulle stryka knarkare medhårs togs så småningom på allvar. Vi ansågs trovärdiga, delvis för att vi ju själva hade suttit inne och använt narkotika“, berättade Lasse Strömstedt för Drugnews för några år sedan.

Lasse Strömstedt medverkade också i filmer som skådespelare, deltog flera säsonger i TV-programmet På Spåret och skrev krönikor och fler böcker under eget namn. Han hade just påbörjat en fjärde del i sin självbiografi, men “Fånge 981“ (2003), om livet på fängelset Långholmen, blev hans sista. Han hann dock med ännu en bok i Kenneth Ahl-serien, ”Högriskbegravning” (2006).

Etiketter:

Annonser