USA hotar dra in stöd mot opium

KABUL USA hotar att dra in stödet för att utrota opium i Afghanistan. Det amerikanska sändebudet Richard Holbrooke tycker det är ineffektivt, men afghanska regeringen försvarar sin narkotikastrategi.

– Afghanerna förstör några hektar, men det minskar inte penningflödet till talibanerna med en enda dollar. De tjänar tiotals miljoner dollar i årliga intäkter från opiumodling, säger Richard Holbrooke, USA: s sändebud i Afghanistan och Pakistan, till brittiska The Guardian.

Den nyligen publicerade FN rapporten “World Drug report 2009“ visar också ett negativt resultat i landets narkotikastrategi.
– Afghanistan strategi för narkotikabekämpning är framgångsrik, men vi är starkt beroende av ekonomiskt stöd och upplysningskampanjer för att förmå bönderna att överge vallmoodlingen, menar general Khodaidad, ansvarig minister för landets narkotikabekämpning.

Förstörelsen av vallmofält är mycket besvärlig, sker ofta med primitiva verktyg och traktorer och återkommande attackeras polisen, många har dödats under årens lopp.

General Khodaidad – som besökte Stockholm under en antinarkotikakonferens i höstas för att försäkra sig om internationellt stöd mot landets illegala opium- och heroinproduktion – säger att regeringen nu inväntar besked om USA: s nya strategi.

Etiketter:

Annonser