Många nykterister samlas i Göteborg

GÖTEBORG Uppåt 1300 nykterister samlas i Göteborg under IOGT-NTO-rörelsens kongressdagar. Tre förbund ska välja ny ordförande och strategin framöver läggas fast. “Nu är jag mest orolig för regnväder“, säger kongressgeneral Jan Linde till Drugnews.

IOGT-NTO-rörelsen samlas i veckan på Svenska Mässan i Göteborg och som samtidigt firar rörelsens 130 år. I tisdags tjuvstartade Ungdomens nykterhetsförbund medan IOGT-NTO och Juniorförbundet börjar på onsdag. Rörelsens scoutförbund, NSF, har aktiviteter under veckan, men har sin kongress senare.

Under invigningskvällen på onsdag i Trägår´n talar socialminister Göran Hägglund (KD). Han kommer direkt från EU-ministermötet i Jönköping där han bland annat diskuterat hur alkoholkonsumtionen ska kunna minska i unionen och alkoholreklam mot unga ska kunna stävjas.

Hägglunds förslag om att höja alkoholskatterna togs inte emot så varmt av den övriga partier i den borgerliga alliansen.
– Men här i Göteborg kommer det bli populärt av oss i nykterhetsrörelsen att höra honom, säger Jan Linde.

I takt med att alkoholkonsumtionen har ökat i landet efter EU-inträdet har nykterhetsrörelsen växt betydligt (IOGT-NTO har idag cirka 44 000 medlemmar, UNF cirka 7000 och Junis uppåt 20 000 medlemmar). Människor trötta på en mer alkoholtillåtande utveckling har gått med. Flera invandrare ansluter och nyktra alkohol- och narkotikaberoende går med, vilket resulterat i ökat socialt kamratstöd.

En tidigare neråtgående medlemstrend har alltså vänt uppåt och snittåldern blir yngre. En intern undersökning visar att vid millenniumskiftet hade 70 procent av medlemmarna IOGT-NTO varit med mer än 30 år, nu är de 57 procent och en fjärdedel har bara varit med 1-3 år. Många av de nya går med av ideologiska skäl och mindre för den sociala gemenskap som de äldre.

Den tidigare bilden av nykterister på kafferep har fått revideras. Idag är det en inflytelserik rörelse som märks i den samhällspolitiska debatten och framgångsrikt lobbar på alla nivåer där beslut fattas och där människor samlas.

Motionsflödet har varit stort inför träffen i Göteborg. Förslag om allt från mer pengar till distrikten till att framöver istället förlägga kongresser en helg på hösten istället för mitt i sommaren har väckts. Och ett strategidokument för kommande fem år ska diskuteras.

Även tre helt nya ordförande ska väljas. IOGT-NTO:s valberedning förordar Anna Carlstedt (idag vice ordförande) att efterträda Sven-Olov Carlsson. I UNF väntas Vidar Aronsson ta över efter Robert Damberg, och i Junis föreslås Catarina Sandberg bli ny ordförande efter Carina Dagbro.

Men förutom många beslut så handlar sammandragningen i Göteborg om att träffas. Över ett hundra funktionärer hjälper till med barnomsorg, nattcaféer, verkstäder, seminarier och massor av andra aktiviteter.

– Själv ser jag särskilt fram emot fredag och Wendelsbergskvällen då vi bussar ut alla till vår folkhögskola i Mölnlycke. Det är bara vädret jag är lite orolig för just nu, säger kongressgeneralen Jan Linde.

Etiketter:

Annonser