Hägglund: nykterhetsrörelsen behövs!

GÖTEBORG Nykterhetsrörelsen behövs för solidariteten om medmänniskor och stå emot en alkoholliberal utveckling. Det uttryckte socialminister Göran Hägglund som invigningstalade på IOGT-NTO-rörelsens kongress i Göteborg.

Han talade om folkrörelsen som bildats för 130 år sedan som en reaktion mot att spriten flödade i landet och behållit helnykterhetslöftet för medlemmarna.

– Ni är unika som vänt en neråtgående medlemsutveckling, växt och hållit fast vid ursprungsidéerna, vilket gynnar familjer, vänner och bekanta som ser negativa konsekvenser av en ökad alkoholkonsumtion, sade han.

Hägglund (KD) fick flera applåder när han talade vid invigningen i Trädgårdsföreningens park i onsdags kväll. Han underströk att folkrörelsearbetet skapade en motkraft till de tillåtande trender efter EU-inträdet 1995.

– Det är dags att sätta stopp för drogliberala idéer och dags att slå fast att alkohol främst är en folkhälsofråga. Ert engagemang underlättar mitt och folkhälsominister Maria Larssons arbete, sade han.

Han berättade om det informella hälsoministermötet i Jönköping i veckan och att deltagarna breddat sina kunskaper om bland annat alkoholreklam. De fick se exempel på oblyg marknadsföring riktad till unga och ta del av en CAN-studie om hur ungas berusningsdrickande ökat ibland annat södra och östra Europa.

Hägglund tackade även medlemmar från Ungdomens nykterhetsförbund som demonstrerat i Jönköping och höjde temperaturen vid förhandlingarna om alkoholfrågorna.

– Vi har flyttat fram positionerna. En internationell reglering behövs kring alkoholreklam, därför är EU-plattformen viktig. Och det är verkligen dags att sänka införselkvoterna för alkoholdrycker mellan EU-länderna, sade han.

Avgående förbundsordförande i IOGT-NTO, Sven-Olov Carlsson, påminde i sitt tal om ny forskning som visar att alkoholreklam, tvärs emot vad alkoholindustrin påstår, påverkar ungas alkoholdebut och hur mycket de dricker.

IOGT-NTO kräver nu att all alkoholreklam i Europa stoppas eftersom den bidrar ökad konsumtion och alkoholskador. Konsumenter vilseleds av alkoholreklam som visar unga människor i positiva miljöer som tycks kunna dricka alkohol utan några negativa konsekvenser.
– Alla vet att denna bild inte är sann, ändå får den visas. Det är obegripligt, sade Sven-Olov Carlsson och många åhörare kom efteråt fram och tackade honom för sin rättframhet.

Carlsson anser att alkoholreklam i tryckta medier måste upphöra genom skärpt nationell lagstiftning och att TV-reklam exempelvis från stationer i London riktade till svensk publik måste stoppas med gränsöverskridande EU-lagar.

Socialminister Göran Hägglund sade efteråt till Drugnews att kunskapen om aggressiv alkoholreklam mot unga ökat hos beslutsfattare efter mötet i Jönköping. Nu ska arbetsgrupper se över frågan för att kunna lägga förslag till ett ministerrådsmöte i slutet av svenska EU-ordförandeskapet.

Vad gäller alkoholreklam via TV-satellitsändningar som bryter mot nationell lagstiftning är han mer försiktig.
– Jag har ingen annan uppfattning om det än Sven-Olov Carlsson, men man kan inte besluta om regler som sedan kan kringgås, svarade Hägglund.

Vad gäller införselkvoter vill han först inom EU driva på för sänkta alkoholkvoter för resenärer inom unionen. Något som EU-parlamentet stöder. Men skulle det inte gå utesluter Göran Hägglund inte att pröva en ensidig svensk sänkning.

IOGT-NTO:s kongresser fortsätter fram till och med lördag.

Etiketter:

Annonser