Tre nya nykterhetsordföranden

GÖTEBORG När tre av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund samlades till kongresser i Göteborg bytte alla tre förbunden ordförande. IOGT-NTO fick sin första kvinnliga ordförande, Anna Carlstedt. “Jag vill få IOGT-NTO att synas mer“, säger hon till Drugnews.

Anna Carlstedt, 38 år från Stockholm, höll ett mycket uppskattat installationstal där hon bland annat hänvisade till sina egna erfarenheter av att växa upp i en familj med missbruk.

– Jag vet vad alkoholen kan göra med en människa, det är därför jag tjatar om införselkvoterna, sa hon i sitt tal.

Anna Carlstedt ser som en av sina viktigaste uppgifter att få IOGT-NTO att synas mer. Hon vill lyfta fram föreningsverksamheten och tydliggöra IOGT-NTO:s roll som en alkoholfri zon i samhället.

– Vi gör mycket bra verksamheten, men är dåliga på att tala om det. Vi är dåliga på att lyfta fram vår vanliga föreningsverksamhet, säger Anna Carlstedt till Drugnews.

Alkoholpolitiskt är det det svenska ordförandeskapet för EU som just nu är den viktigaste frågan. Anna Carlstedt säger att Sverige har två bra ministrar i folkhälsominister Maria Larsson (KD) och EU-minister Cecilia Malmström (FP), som båda sagt att alkoholfrågan ska stå högt på dagordningen under det svenska ordförandeskapet.

– Nu handlar det om att gå från ord till handling. Att vår folkhälsominister verkligen driver frågan om att begränsa alkoholreklamen, minska införselkvoterna och ta upp frågan om minimiskatter i EU, säger Anna Carlstedt.

Hon tror att det finns goda chanser att nå framgång med alkoholfrågan inom EU.

– Jag tror att tiden är mogen. Nu är alkohol en folkhälsofråga i EU och det gäller att det också märks i praktiken, säger Carlstedt.

Till skillnad från sin företrädare kommer Anna Carlstedt inte att vara heltidsarvoderad som förbundsordförande. Carlstedt, som har doktorerat i franska, kommer att behålla en halvtidstjänst vid Stockholms universitet.

– Jag tycker det är viktigt att visa att ordförandeuppdraget är ett förtroendeuppdrag. En organisation som har nästan 100 anställda ska inte behöva ha en heltidsengagerad ordförande.

Lösningen innebär att vice ordföranden Kjell-Ove Oscarsson, som också är nyvald, kommer att ta få ett något större ansvarsområde.

Catharina Sandberg, från Saltsjö-Boo utanför Stockholm, är ny förbundsordförande för IOGT-NTO:s Juniorförbund. Catharina Sandberg är 50 år och hon är själv aktiv ledare i juniorföreningen i Björknäs.
Det är två frågor som är särskilt viktiga för Catharina Sandberg som ny förbundsordförande: att öka medlemsantalet och att uppmärksamma de barn som växer upp i missbruksmiljöer.

Junis är enligt Catharina Sandberg en organisation där barnen under lång tid kan få vistas i en miljö fri från tobak, alkohol och andra droger. Hon lyfter också fram att Junis är en organisation som jobbar brett med tydliga verktyg som är bra för barnen att ta med sig in i vuxenlivet.

– Vi ger barnen verktyg för att bli aktiva samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle. Och allt ska vi göra på en grund av lek, skratt och spänning, säger Catharina Sandberg till Drugnews.

Det främsta politiska kravet från Junis är att de barn som växer upp i missbruksmiljöer ska få ett bättre stöd från samhället.

– I vårt politiska arbete kräver vi att kommunerna mycket mer ska ta sitt ansvar för att skapa stödgrupper för de 385 000 barn som lever i riskbruksmiljöer, säger Sandberg.

En utmaning är också att hitta föreningsformer som inte bara lockar nya medlemmar, utan också är anpassade till Ungdomsstyrelsens bidragsregler. Regler som enligt Sandberg kräver lite väl mycket administration och bevisföring.

– Vuxenvärlden, och då menar jag egentligen Ungdomsstyrelsen, ställer orimliga krav på en barnorganisation, säger Catharina Sandberg.

Den nya ordföranden för UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, heter Vidar Aronsson och är 20 år och kommer ursprungligen från Växjö. Idag bor han i Bromma och har fram till kongressen läst ekonomi på Handelshögskolan. Nu blir han heltidsarvoderad ordförande för 6000 unga nykterister. Och de ska bli fler.

– Det är viktigt att vi är många, säger Vidar Aronsson till Drugnews, och påpekar att det går att göra väldigt många olika saker i UNF.

Vidar Aronsson hänvisar till de undersökningar som visar att fler ungdomar i årskurs 9 avstår från alkohol och att det därför finns många ungdomar som är potentiella medlemmar i UNF.

Den viktigaste drogpolitiska frågan för honom är fortsätta försvara den restriktiva alkoholkpolitiken och även föra ut den i Europa.

– Vi kommer att snäppa upp vårt EU-arbete, speciellt mot de svenska parlamentarikerna, säger Vidar Aronsson.

Vidar Aronsson hoppas också att UNF ska bli ännu tydligare och öka pressen mot alkoholindustrin och ta en tydligare strid mot måttlighetskulturen.

Etiketter:

Annonser