La Familia ny drogkartell i Mexiko

MEXICO CITY De traditionella drogkartellerna i Mexiko har fått konkurrens av en snabbt växande kartell, La Familia, som hävdar att de har gud som stöd i sin kriminella verksamhet. I lördags dödades 16 poliser och militärer av gruppen.

De traditionella gangsterligor som kämpar om kontrollen av den lönande narkotikamarknaden i Mexiko fått konkurrens av en ny liga. Denna liga, La Familia, har växt till den femte största i landet och hävdar en gudomlig rättighet att utöva makt genom våldsanvändning och för att smuggla och sälja narkotika.

Enligt källor inom Mexicanpress, rekryterar La Familia sina medlemmar från behandlingshem och förbjuder dem därefter att använda några former av droger och alkohol. För att stiga inom hierarkin inom organisationen måste de bevisa sin duglighet genom lojalitet, religiös närvaro på bönemöten och praktisk kriminell verksamhet.

– La Familia använder religionen som ett sätt att tvinga medlemmarna till lojalitet och sammanhållning. De håller på att bygga en ny typ av disciplinerad armé som vi aldrig tidigare sett här i Mexiko, detta gör dem mycket farliga, säger Raúl Benítez, expert på mexikanska karteller, till brittiska Guardian.

I fredags arresterade polisen en av kartellen La Familias chefer Royo Mediana. Dessutom är åtta borgmästare från provinser i La Familias områden häktade, rapporterar TV 4 nyheterna.

Som en hämnd för gripandet av Royo Mediana attackerades i lördags militär- och polisförläggningar i sex orter i provinsen Michoacan av konvojer av tungt beväpnade medlemmar av gangsterkartellen La Familia. 16 poliser och militärer dödades under attackerna, 20 skadades

Det första tecknet på att La Familia bildats kom i ett pressmeddelande i november 2006 sedan dess har ligan spridits från sin bas i staten Michoacan till övriga Mexiko. Myndigheterna tror också att de finns i dussintals städer i USA.

Etiketter:

Annonser