Marijuanaförsäljare vill beskattas hårdare

OAKLAND Den 21 juli röstar invånarna i Oakland, Kalifornien, om en extra skatt på försäljning av marijuana för medicinskt bruk. Förslaget har stöd från försäljarna, som ser det som ett sätt att legitimera verksamheten.

I Oakland såldes förra året medicinsk marijuana för motsvarande 20 miljoner amerikanska dollar, enligt the Guardian. Med nuvarande företagsbeskattning får staden in 0,12 procent av försäljningssumman. I samband med att flera olika förslag till ökade skatter går ut till Oaklandborna för folkomröstning finns också ett förslag om att försäljningen av marijuana för medicinskt bruk ska beskattas med 1,8 procent i skatt. Om det går igenom kommer stadens kassakista fyllas med 300 000 till 400 000 dollar extra per år. Den extra intäkten är liten i förhållande till stadens prognostiserade underskott på 84 miljoner dollar.

Förslaget om en extra skatt kommer från de klubbar som säljer marijuana för medicinskt bruk. De ser det som ett sätt att öka legitimiteten för sin verksamhet, skriver the Oakland Tribune . Försäljning av marijuana för medicinskt bruk är tillåtet enligt delstaten Kaliforniens lagar, men förbjudet enligt federal lag.

Skulle delstaten Kalifornien anamma förslaget skulle det innebära extra skatteintäkter på flera miljarder dollar.

Omröstningen sker helt och hållet per post. Resultaten av omröstningen offentliggörs den 21 juli.

Etiketter:

Annonser