Alkohol och tobak dyrast i Irland

BRYSSEL Alkohol och tobak är dyrast i Irland. Det visar en sammanställning av konsumentpriser inom EU som sammanställts av Eurostat. De svenska priserna kommer först på fjärde plats.

Den europeiska statistikbyrån Eurostats sammanställning av konsumentpriser i Europa 2008 visar att alkohol och tobak inte är dyrast i Sverige. Inom EU är det istället irländarna som betalar mest, priserna i Irland är 84 procent högre än genomsnittet i EU. Näst dyrast är det i Storbritannien, där priserna ligger 50 procent över genomsnittet.

De svenska konsumentpriserna på alkohol och tobak ligger 36 procent över genomsnittet. Det gör att de svenska priserna är de fjärde högsta i EU. I Norden, Eurostat redovisar också uppgifter för EFTA-länderna, är det bara i Danmark som man betalar mindre för tobak och alkohol än i Sverige.

Norrmännen betalar mest, mer än dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. I Finland och Island ligger prisnivån något över den svenska. De danska priserna på tobak och alkohol är 20 procent högre än genomsnittet i EU. Därmed är de danska tobaks- och alkoholpriserna de femte högsta i EU.

Rumänien och Bulgarien är de länder inom EU där prisnivån för alkohol och tobak är lägst, strax över 60 procent av den genomsnittliga prisnivån i unionen.

Fotnot: Läs hela Eurostas pressmeddelande här (engelska, pdf):
Consumer price levels in 2008

Etiketter:

Annonser