Sprututbyte får stöd av kongressutskott

WASHINGTON D.C Den demokratiska majoriteten i representanthusets bevillningsutskott vill slopa förbudet att använda federala medel för sprututbytesverksamhet, trots att ett sådant förbud fanns kvar i president Barack Obamas första budget.

Under valkampanjen lovade Barack Obama att lyfta förbudet mot att använda federala pengar för att finansiera sprututbytesverksamhet. Ett förbud som varit i kraft sedan 1988. När Obamas första budget presenterades fanns bestämmelsen dock kvar, något som lett till häftig kritik och protester.

Det amerikanska representanthusets bevillningsutskott har dock i ett förslag ställt sig bakom att styrka förbudet. “ Vi har gjort bedömningen i det här förslaget att det är dags att slopa det här förbudet och aåta delstaterna och lokala myndigheter avgöra om de vill använda denna metod“, sa bevillningsutskottets ordförande David Obey i ett pressmeddelande .

Förslaget har också stöd inifrån Obamaadministrationen. PlusNews , en hemsida från FN-organ Irin som bevakar HIV/Aids-frågor, rapporterar att Anthony Fauci, direktör för National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA, vid den femte internationella AIDS konferensen i Sydafrika hänvisade till förslaget i kongressen och sade att “när det gäller vetenskap och politik kommer vi att hålla oss på rätt väg“. Han sade också att vetenskapliga bevis, snarare än moraliska överväganden, skulle vara vägledande för ansträngningarna att nå högriskgrupper i arbetet mot HIV.

När budgeten presenterades gjorde presidentens talesman dock klart att Obama var för att lyfta förbudet, men att administrationen vill arbeta tillsammans med kongressens och det amerikanska folket för att skapa stöd för förslaget.

Etiketter:

Annonser