Kina avrättar japanska knarksmugglare

PEKING I nordöstra Kina verkställdes i tisdags dödsdomen mot en japansk 65-årig narkotikasmugglare, ytterligare tre japaner ska senare avrättas i veckan.

Kina har ett strängt rättssystem, tusentals kineser avrättas varje år efter att ha begått grova brott. Exakt hur många som avrättas är en statshemlighet.

Det senaste året har även utlänningar börjat avrättats. Strax före nyår avrättades en psykiskt sjuk brittisk medborgare i Kina dömd för narkotikasmuggling, trots protester från brittiska regeringen och Amnesty.

I tisdags avrättades 65-årige Mitsunobu Akano i ett fängelse i provinsen Liaoning i nordöstra Kina, enligt nyhetsbyrån Xinhua. Han greps på flygplatsen i staden Dalian 2006 när han försökte smuggla ut 2,5 kilo centralstimulerande narkotika från Kina till Japan. Fallet har passerat det kinesiska rättssystemet och dödsdomen fastställdes ifjol i högsta instans.

Enligt japanska media var Akano efterlyst av japansk polis, han var misstänkt ledare för en gangsterliga som genomförde flera grova rån i Japan 2002 och 2003. Han är det förste japan som avrättas i Kina sedan länderna återupptog diplomatiska förbindelser 1972.

Kinesiska myndigheter har informerat om att ytterligare tre japanska män som funnits skyldiga för knarksmuggling kommer avrättas denna vecka.

Japan – som också tillämpar dödsstraff, men inte i samma utsträckning. Ifjol hängdes en kines i Japan efter att ha mördat tre personer 1999 – har uttryckt försiktiga protester mot dödsdomarna i veckan.
– Dödsdomen var hård och avrättningen av Akano är beklaglig, men Japan kan inte göra något åt ett suveränt lands lagar, säger Japans premiärminister Yukio Hatoyama till Xinhua.

Att Kina numer straffar utlänningar kan även tolkas som ett ökat självförtroende hos landets högsta ledning att agera i takt med ett ökande ekonomiska inflytande i världen. Men kan även ses en följd av att forna bamburidån öppnats och Kina lockar allt fler besökare – både turister, affärsfolk och narkotikahandlare, rapporterar Ekots utsända.

Etiketter:

Annonser