Fp-strid om sprutbyte i Stockholm

STOCKHOLM Sprutbytesfrågan har lett till en öppen konflikt i Folkpartiet. Några folkpartister i Stockholm kräver att Jan Björklund agerar som socialliberal för att missbrukare ska få rena sprutor och därmed slippa bli hivsmittade.

Huruvida sprutbyte minskar smittspridning av exempelvis hiv och hepatit har länge diskuterats, även bland forskare. Kritiker anser även att det ger en felaktig signal om samhället delar ut sprutor till olagligt narkotikamissbruk.

Om sprutbytesprogram för narkomaner ska startas i Stockholm är ännu inte bestämt. Frågan har dragit ut på tiden i flera år. Nya hiv-fall hittas då och då, men partierna har varit oeniga, även internt. Bland andra har några folkpartister varit skeptiska till sprutbyte, däribland landstingsrådet Birgitta Rydberg och partivännen i landstinget Rolf Bromme.

Men nu går fyra folkpartister – bland dem artisten och grundaren av tankesmedjan Liberati , Alexander Bard – ut i en debattartikel på Dagens Nyheter och kräver att sprututdelning startas i Stockholm. Med hänvisning till att programmen i Skåne är effektiva och att människor i onödan smittas i Stockholm.

Debattörerna hänvisar även till en baslinjestudie bland sprutnarkomaner i Stockholms län som nyligen presenterades. Elva helt nya fall hittades, trots att bara omkring tio procent av de uppskattade sprutnarkomanerna ingick i studien.De drar därför slutsaten att över 100 injektionsmissbrukare i huvudstaden är hiv-smittade utan att veta om det.

“Studien visar även att riskbeteenden som sprutdelning och oskyddade samlag är mycket vanliga och den enda rimliga slutsatsen är att snarast införa sprututbyte i Stockholm“, skriver debattörerna.

De vill nu att fp-partiledningen agerar för att sprutbyten ska kunna införas. Och vill även att den av riksdagen antagna sprutbyteslagen skrotas (bl a då 20-årsgräns och bosättningskrav i respektive landsting krävs för program) och istället sprututbyte regleras i smittskyddslagen.

I en följande radiodebatt i Studio Ett i tisdags så menade dock Rolf Bromme att hiv-smitta nu planar ut i Stockholm. Och att testning, information och uppsökande verksamhet visar att det går att förebygga smitta bland missbrukare, utan utdelning av sprutor.

Det finns få studier i världen som visar att sprutprogram är effektiva, enligt Bromme. Tvärtom finns studier som tyder på motsatsen, exempelvis i Vancouver i Kanada, där deltagare i programmet haft mer smitta än sprutnarkomaner som inte deltar.

Alexander Bard sade dock att målet bör vara att minska smitta och drogproblem genom skadereducering av de negativa konsekvenserna av missbruk. Istället för moraliskt styrd strategi som länge sägs ha präglat svensk narkotikapolitik.

Både Bromme och Bard hävdade under det stundtals upprörda samtalet att de själva är socialliberala och den andra inte. När Bard antydde att tidningarnas ledarsidor följande dag kommer att hylla de fyra folkpartisternas linje om fria sprutor till narkomaner, menade Bromme att det tyder på en planerad kampanj.

– Alexander Bard har även en annan agenda, att göra det tillåtet att knarka, sade Rolf Bromme varvid Bard utropade att det var påhopp på honom som privatperson.

• Fotnot: Frågan om eventuell sprututdelning i Stockholm kommer troligen att politiskt avgöras i vinter. Idag finns i landet sprutprogram i Malmö och Lund, ett nytt planeras i Helsingborg. Nyligen beslutades att Nordamerikas första sprutbytesprogram, det i Vancouver, ska stängas efter 21 år.

Etiketter:

Annonser