Mexikansk ligaledare gömd i knarklabb?

MEXICO CITY Mexikansk militär har upptäckt ett enormt laboratorium för metamfetamin i bergen i delstaten Durango. Nu misstänks den lilla byn varit gömställe för landets mest efterspanade knarkkung, Joaquin Guzman.

Joaquin “El Chapo“ (Kortisen) Guzman fritogs 2001 från ett säkerhetsfängelse med hjälp av en tvättbil. Han är ledare för knarkkartellen Sinaloa och har lyckats hålla sig undan sedan dess. Men hans gangstergäng hotar återkommande polisen och styr en del av transitsmugglingen av narkotika till USA.

Armén kommenterar inte uppgifterna om Guzman, men bekräftar att man hittat laboratoriet med avancerad utrustning som är det största för syntetiska droger man någonsin avslöjat.

Men i byn som består av 22 hyddor, kamouflerade för att inte märkas från luften, hittades även bekväma bostäder och stora sängar, lyxkläder, tv och bredband och kataloger med adresser till fotomodeller, enligt tidningen Reforma. Guzman som är över 50 år gifte sig för två år sedan med en 18-årig skönhetsdrottning i delstaten Durango.

Militär används allt mer i kampen mot ligorna som slåss om den lukrativa narkotikahanteringen. Över 9 600 människor har avlidit i drogrelaterat våld i Mexiko sedan 2008, trots att 40 000 soldater försöker bekämpa gängen.

Militären anses mindre korrumperad än den beryktade polisen, men människorättsorganisationer menar att strategin lett till mer våld och minskad rättstrygghet. Något som nyligen fick USA att hota att frysa stöd till Mexiko.

Etiketter:

Annonser