Metadon-automater på brittiska fängelser

LONDON Metadon-automater installeras nu på häften av de 140 fängelserna i England och Wales. Detta för att försöka minska den omfattande illegala narkotikatrafiken innanför murarna som omsätter minst motsvarande 275 miljoner kronor varje år.

I en nyligen premiärvisad dokumentär på BBC Panorama hävdar kriminalvårdstjänstemän att narkotikahandel på brittiska fängelser är värd minst 22 miljoner pund årligen. Andra källor menar att det istället kan handla om fyrdubbla summor.

– Storbritannien utkämpar ett konstant krig emot fångarnas drogmissbruk, sade Maria Eagle, minister med särskilt ansvar för brittiska anstalter, när hon nyligen visades runt på Wormwood Scrubs fängelset i västra London, rapporterar Hampshire Chronicle.

För att komma ifrån det utbredda heroinmissbruket på fängelserna har redan på 57 fängelser installerats maskiner som portionerar ut det syntetiska opiatläkemedlet till de fångar som godkänts att ingå i fängelsets metadonprogram. Datorer scannar fångens fingeravtryck eller ögats iris och portionerar därefter ut den bestämda dosen metadon till fången.

Ytterligare metadon-automater ska installeras. Totalt kommer hälften av de 140 fängelserna i England och Wales att ha dem. Installationerna beräknas kosta motsvarande 50 miljoner kronor.

– Installationen är ett misslyckande i försöken att få missbrukare rena, menar Dominic Grieve, från brittiska oppositionspartiet Torys.

Men en talesman vid hälsodepartementet säger att automaterna är ”en trygg och säker metod för att lämna en föreskriven behandling“.

Etiketter:

Annonser