“Wanted-lista“ och ödesval i Afghanistan

KABUL Talibanerna uppmanar till bojkott av det ödesval som på torsdag håll i det krigsdrabbade Afghanistan. Samtidigt har USA upprättat en omdiskuterad lista med efterlysta narkotikabaroner med starka band till talibanerna som ska fångas in, döda eller levande.

För att stoppa mångmiljondollarflödet av knarkpengar till talibanmilisen har USA upprättat en lista med bland andra 50 drogbaroner tillsammans med andra rebeller i Afghanistan som ska gripas. Totalt finns 367 namn på “Wanted-listan“.

Dessa knarkkungar i Afghanistan, med bevisade kopplingar till talibanerna, har nu fått samma fiendestatus som de talibanska upprorsledarna, rapporterar New York Times.

Tidningen citerar en kongressrapport där två amerikanska generaler, som båda tjänstgör i Afghanistan, har intervjuats av senatens kommitté för utländska relationer. Senaten kommer att släppa sin rapport inom kort.

Den nya strategin att slå direkt mot drogbaronerna, i stället för som tidigare försöka förstöra opiumodlingarna, väcker oro om lagligheten i strategin. Man fruktar nu också att frågan utifall strategin är laglig kommer att väckas inom de NATO-länder som har trupper i Afghanistan.

Men militära befälhavare har meddelat kongressen att de är övertygade om att strategin är legal och faller under de internationella lagarna om militärt engagemang under krig.

– Det är viktigt att klargöra att vi riktar in oss mot terrorister som har kopplingar till narkotikamarknaden och inte mot narkotikahandlare som har kopplingar till terrorister, säger Pentagons talesman överstelöjtnant Patrick Ryder, till New York Times.

Flera av de efterlysta har redan tagits tillfånga eller dödats, sedan den nya drogpolicyn trädde i kraft tidigare i år.

• ÖDESVAL. I valet 20 augusti till president och provinsförsamlingar är cirka 17 miljoner afghaner registrerade. Nuvarande presidenten Hamid Karzai utmanas av förre utrikesministern Abdullah Abdullah och förre finansministern Ashraf Ghani Ahmadzai. Talibanerna uppmanar till bojkott och hotar angripa vallokaler.

Skulle valdeltagandet bli lågt kan Barack Obama få svårigheter att för hemmaopinionen motivera varför USA ska fortsätta sitt militära engagemang i Afghanistan. Idag har USA närmare 68 000 soldater där (772 amerikaner har hittills dödats i regionen).

Dessutom finns över 30 000 soldater i en internationell allians under Natobefäl som ska trygga säkerhet och stabilitet för afghanerna. Även svenska engagemanget med idag cirka 500 soldater i denna Ifor-styrka ifrågasätts alltmer.

Etiketter:

Annonser