Ryssar stöder insatser mot alkohol

MOSKVA Stödet för en mer restriktiv alkoholpolitik växer i Ryssland. Enligt en enkät vill 63 procent förbjuda försäljning till personer under 21 år och 57 procent skulle stödja stopp för alkoholreklam.

Det är All Russian Public Opinion Research Center som intervjuat 1600 ryssar i slutet av juni om hälsofrågor. Det omfattande supandet i Ryssland oroar allmänheten alltmer, visar enkäten som gjorts i samband med att en brittisk-rysk studie visade att nära hälften av de invånare som dör före 54 års ålder avlider i alkoholrelaterade sjukdomar.

Av de tillfrågade vill hälften se en kampanj för mer hälsosam livsstil, var tredje vill kriminalisera alkoholkonsumtion på allmänna platser och nära lika många förbjuda försäljning av sådana drycker på morgnarna.

29 procent stöder tvångsbehandling av missbrukare och 19 procent kan tänka sig höjda alkoholpriser, rapporterar Angus Reid Global Monitor och nyhetsbrevet Ryska Posten.

Ryske presidenten Dmitrij Medvedev sade häromdagen att “alkoholism i vårt land är en nationell katastrof“, men att det går flera århundraden tillbaka och inte kan ändras över en natt.
Regeringen planerar nu en omfattande alkoholkampanj och vill särskilt arbeta förebyggande mot ungdomar.

Etiketter:

Annonser