Väljare trotsade hoten i Afghanistan

KABUL Valdeltagandet blev lägre än förväntat i Afghanistan. Men trots flera attentat och hot av talibanrörelsen så kunde valet genomföras. Slutresultatet i presidentvalet blir klart 17 först september.

Talibanerna tvingades bort från makten 2001 efter al Quaida-attentaten i USA. Inför valet i torsdags hade man hotat med självmordattacker vid valstugor och att hugga fingrar av väljare (den som avlagt röst får färg på handen).

Köerna av väljare ringlade dock såväl i huvudstaden Kabul som i de flesta provinser, även många kvinnor hade mött upp. I talibanstarka städer var valdeltagandet lägre.

I torsdags eftermiddags rapporterades att minst 73 attentat utförts i 15 provinser, enligt Reuters. En svensk patrull i Isaf-styrkan körde på en vägbomb i norra delen av landet, utan personskador.

Efter valet och fredagsbönen inleds på lördag den muslimska fastemånaden Ramadan som skulle kunna ge några veckor av frid.

Men de båda huvudkandidaternas läger – nuvarande presidenten Hamid Karzai och utmanaren Abdullah Abdullah – har redan utropat sig som segrare. Det skulle i så fall innebära att en andra valomgång därför inte behövs.

Afghanistans valkommission vägrade kommentera uppgifterna, utan uppger att rösterna först måste räknas innan slutresultatet kan fastställas.
Uppgifter om valdeltagandet bland de 17 miljoner väljarna är inte helt klart, men blir omkring 40-50 procent, något lägre än väntat.

Valet handlade om Afghanistans demokratiska utveckling, säkerhet, stoppa opiumodlingen som står för över 90 procent av världens herointillförsel, och satsa på infrastruktur efter tre decennier av krig. Det sker under övervakning av nära 100 000 utländska soldater i landet.

President Karzai har sagt sig vilja förhandla med reforminriktade delar av talibanerna om han vinner valet. Frågan är om den militanta rörelsen vill det.

Etiketter:

Annonser