Khatsmugglare försökte smita

MALMÖ En smugglare av växtdrogen khat smet natten till söndagen från tullkontrollen vid Öresundsbron, men greps senare i Malmö. Mannen har anhållits för narkotikabrott.

Tullen tog upp jakten efter mannen och stoppade honom vid Lorensborgsgatan i Malmö. I bilen hittades 109 kilo av den narkotikaklassade växten.

Den 50-årige smugglaren anhölls i söndags morse, rapporterar TT.

Mycket av växtdrogen förs in via Öresundsbron till Sverige, där den missbrukas (främst tuggas) främst av invandrare från Östafrika. Flera olyckstillbud har inträffat i samband med att khat-kurirer som passerat bron försökt smita när de vinkats in för tullkontroll.

Khat (kat) narkotikaklassades 1989 i Sverige. Men Holland och Storbritannien där drogen inte klassats ännu används som införselländer i EU. Första halvåret i år beslagtog svenska tullen omkring 6,4 ton khat, nära ett ton mer samma period ifjol. Gränsen för grovt narkotikabrott är mycket hög, för närvarande 200 kilo.

Svenska myndigheter har kritiserats av invandrarföreningar för att inte prioritera hantering av khat som leder till stora sociala problem för familjer.

Etiketter:

Annonser