Marijuana för eget bruk tillåts i Argentina

BUENOS AIRES Innehav av marijuana för eget bruk har blivit tillåtet i Argentina efter ett beslut i högsta domstolen. Exakt var den gränsen går anges dock inte.

”Alla vuxna är fria att fatta beslut om sin livsstil utan att staten ingriper”, skriver domstolen i ett utslag i tisdags om fem unga män som greps 2006 med tre s.k. jointar. Istället för straffa så frikänns de nu av argentinska HD.

Domstolens beslut togs med stöd av landets regering som håller på att se över narkotikapolitiken. Man vill mer inrikta sig på langare och den allt stridare drogtrafiken och istället erbjuda missbrukare behandling.

Kritiker varnar dock för att strategin kan leda till bakslag. Dels för att köerna är långa till Argentinas behandlingsscenter, men också för att åtalseftergifter kan leda till ökade problem.

– Denna dom kommer inte bara generera ökad konsumtion, utan också mer handel eftersom smugglarna kommer att flytta mindre kvantiteter för att undvika åka fast, säger Juan Jose Estevez, ordförande för behandlingsnätverket Remar Argentina, till AP.

Avkriminalisering av narkotikainnehav för eget bruk har på senare tid även införts Mexiko och Colombia.

• Fotnot: HD-domen (pdf-fil, 88 sidor, spanska) antogs enhälligt av sju domare om att det inte är förenligt med Argentinas konstitution att straffa en vuxen medborgare för innehav och bruk av marijuana om det inte utgör fara för annan.

Etiketter:

Annonser