Vietnam och Irak skärper tobakslagar

HANOI/BAGDAD Regeringen i Vietnam inför omfattande rökförbud nästa år. I Irak ska parlamentet snart ta ställning till liknande tobaksinskränkningar. Båda länderna har traditionellt en stor andel av rökare i befolkningen.

I Vietnam förbjuds rökning i offentliga lokaler och tobaksskatten höjs för att minska efterfrågan på cigaretter. Förbudet träder i kraft 1 januari nästa år.

I Irak ska parlamentet ta ställning till ett lika omfattande lagförslag om rökförbud i september, rapporterar AP.

Båda länderna avser att förbjuda rökning i skolor, biografer, offentliga byggnader och i kollektivtrafiken. Och det ska bli förbjudet att sälja cigaretter till personer under 18 år.

Tobaksreklam är redan förbjuden i Vietnam och om lagförslaget går igenom i Iraks parlament blir det reklamförbud också där.

I Sydostasien och Mellanöstern är rökning utbredd. Vietnam har en av världens största andel rökare och i Irak ses det som en manbarhetsrit när man tänder den första cigaretten.

I Egypten infördes förbud mot tobaksreklam och rökförbud i offentliga byggnader, skolor och sjukhus redan 2007. Syrien införde rökförbud i offentliga byggnader förra året.

Restriktionerna är i linje med WHO:s konvention om tobakskontroll, som kräver av de länder som ratificerar konventionen att införa omfattande program mot tobak.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser