Opiumodling minskar i Afghanistan

KABUL Vallmoodling och opiumproduktion har kraftigt minskat i Afghanistan senaste året och narkotikafria provinser är fler. Botten håller på att gå ur världens största opiummarknad, konstaterar FN i en ny rapport.

Rapporten om opiumproduktionen i Afghanistan maj 2008 till juni i år presenterades i Kabul i tisdags av FN:s narkotikakontrollorgan, UNODC.

Det talas om “goda nyheter i en pessimistisk tid i Afghanistan“ där våldet har ökat, oppositionsrörelsen talibanerna har blivit mer aktiva och valresultatet av president- och regionalvalen ännu inte är klara.

De nyheter på narkotikaområdet som FN-organet särskilt vill framhålla är:

– att vallmoodlingen minskat med 22 procent under perioden och opiumproduktionen gått ner med tio procent. En förklaring till differensen är att mer opiumkåda utvinns ur vallmokapslarna än tidigare.
– opiumpriset är det lägsta på tio år.
– Antalet opiumfria provinser har blivit fler, från tidigare 18 till nu 20 av totalt 34 provinser i landet.
– mer narkotika beslagtas sedan strategin att slå till mot lagren och heroinlaboratorier alltmer tillämpas av Nato och afghanska myndigheter.

Det är särskilt i Hellmand-provinsen i söder som vallmoodlingen minskat. Där har talibanerna starka fästen och där har amerikanska och brittiska styrkor varit särskilt aktiva i sommar. Vallmoodlingen har minskat med en tredjedel, från 103 590 hektar till 69 833 hektar det senaste året, enligt FN.

– Detta är välkomna nyheter som visar att det är möjligt att göra framsteg under en tid med utbredd pessimism kring Afghanistan, säger Antonio Maria Costa, chef för UNODC, i en kommentar.

Framgångarna sägs bero på starkare lokalt samarbete, tuffare narkotikabekämpning och alternativa odlingsprogram för bönderna. Men det kan även spela in att heroinmarknaden kan vara mättad. Andra röster menar att knarkligorna medvetet håller nere produktionen för att heroinlagren är fulla och man vill få upp priserna i världen.

• Fotnot: Läs rapporten Afghan Opium Survey 2009 (pdf-fil, 42 sidor).

Etiketter:

Annonser