Fler unga män dricker riskabelt

ÖSTERSUND Riskbruket av alkohol har nära fördubblats på fyra år bland unga män, visar en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet. Ökad tillgänglighet och lägre alkoholpriser anges som några orsaker.

I åldrarna 25-29 år har andelen unga män som dricker så att de riskera utveckla alkoholberoende nära fördubblats på fyra år. 2004 drack sju procent riskabelt mycket, ifjol hade andelen ökat till 13 procent i åldersgruppen.

För kvinnor i samma åldrar hade andelen ökat från sex till åtta procent under perioden. Notabelt är även att unga i åldrarna 20-24 år dricker idag lika mycket som i de äldre åldersgrupperna, men ökningen har inte varit lika kraftig.

Den ökade konsumtionen leder till ökade alkoholskador och mer våld, bedömer Folkhälsoinstitutet i sin kommande rapport om drogutvecklingen i landet.
Riskbruk av alkohol brukar anges till minst 14 glas alkohol i veckan för män och nio glas för kvinnor.

•Varför ökar då riskbruket av alkohol?
– Ökningen beror framförallt på ökad tillgänglighet. Fler krogar som har öppet sent på nätterna, billigare alkohol. Sett i ett historiskt perspektiv är alkoholen betydligt billigare nu än tidigare. Det är också en ungdomskultur där alkoholen har fått ökad betydelse, säger alkoholläkaren Sven Andreasson, avdelningschef på Folkhälsoinstitutet och en av rapportförfattarna, till SR Ekot.

Samtidigt har senare år noterats att ungdomar på högstadiet och i gymnasiet dricker mindre än tidigare och att fler väljer att helt avstå från alkohol. Något som kan förklaras av både nya trender bland unga och att föräldrar blivit mer engagerade och medvetna om drogproblem och färre bjuder de unga på alkohol.

• Några andra uppseendeväckande siffror i rapporten om drogutvecklingen i Sverige – som SvD tagit del av:
Antalet narkotikarelaterade dödsfall fortsätter att öka för andra året i rad (ifjol över 400 narkotikadödsfall). Skolungdomar röker mer tobak än tidigare (30 procent av flickorna och 23 procent av pojkarna i nian), även om fler vuxna väljer att fimpa.

Etiketter:

Annonser