Resandeinförseln av alkohol minskar

STOCKHOLM Även om Systembolaget säljer rekordmycket alkohol, så ökade inte totalkonsumtionen i landet första halvåret. “Huvudorsaken är att resandeinförseln minskar kraftigt“, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt på Stockholms universitet, till Drugnews.

Den senaste kartläggningen av den totala alkoholkonsumtionen publicerades i måndags av Centrum för Socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad. Förutom att följa försäljningsstatistik intervjuar Sorad varje månad 1500 svenskar om deras alkoholvanor för att fånga in den oregistrerade handeln.

Trots att Systembolaget haft en rekordförsäljning årets sex första månader, +7 procent, och fortsatt sälja mycket under sommaren, så dricker inte svenskarna mer. Senaste tolvmånadsperioden har istället konsumtionen minskat något (till drygt nio liter ren alkohol på årsbasis per invånare) och under våren stabiliserat sig.

Systemets försäljningsframgångar motsvaras ungefär av en kraftigt minskad resandeinförsel under första halvåret, enligt alkoholforskarna. Privatinförseln har minskat 32 procent – färre svenskar gör utlandsresor och en lägre andel köper alkohol under dessa resor.

– Alkohol är en priskänslig vara och den försvagade kronkursen gör att priserna svenskarna möter utomlands har blivit högre, säger Mats Ramstedt på Sorad.

Han menar att det egentligen är ett drömscenario för Systembolaget som både kan peka på ökad markandsandel, rekordhöga 60 procent av alla alkohol som förtärs i landet, och att totalkonsumtionen ändå inte ökar.

Men en förändring i siffrorna oroar. För första gången på länge ökar köp av smuggelsprit och även en liten uppgång av hembränt noteras. Sammanlagt står oregistrerad sprit (svartsprit och lagligt privatinförd) för 46 procent av all spritkonsumtion i landet.

• Det är väl ett problem och kan leda till nya krav på sänkt alkoholskatt?
– Det är för tidigt ännu att tala om ett trendbrott för ökad smuggling, men en förklaring kan vara att intresset för smuggelsprit ökat i grupper som fått det sämre ekonomiskt. En annan förklaring kan vara att nivån var exceptionellt låg förra året och att uppgifter om smuggling är mer osäkra.

– Vad gäller skattesänkning är det en balansgång, lite som en rävsax. Man får väga om en åtgärd som sänkt alkoholskatt för att minska oregistrerad konsumtion kan leda till andra problem. Som i Finland där alkoholkonsumtion och skador ökade när man sänkte skatten, säger Mats Ramstedt till Drugnews.

• Fotnot: Ladda ner Sorads beräkning av totala alkoholkonsumtionen i Sverige första halvåret 2009 (2 sidigt dokument).

Etiketter:

Annonser