Kommuner & landsting får 10 miljarder extra

STOCKHOLM Regeringen vill i den kommande budgeten skjuta till tio miljarder kronor extra till kommuner och landsting nästa år. Sju miljarder till kommunerna och tre miljarder till landstingen.

Förutom de tio miljarderna höjs dessutom statsbidragen med en miljard kronor i år för att underlätta hantering av “Svininfluensan“. Pengarna ska fördelas efter hur många invånare respektive kommun och landsting har.

Promemorian finns med i den borgerliga regeringens kommande budgetproposition och presenterades vid en pressträff med de fyra partledarna i måndags.

– Vi vill rädda jobb. Vi vill säkerställa att kvaliteten är fortsatt bra i välfärdens kärna. Vi vill också säkerställa att vi kan undanröja risken för skattehöjningar så gott det går, som vi ju vet drabbar låg- och normalinkomsttagare, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det är mer pengar som föreslås till kommunerna än vad kommunförbundet tidigare sagt att man behöver. Hittills har både kommuner och landsting börjat skära ner i verksamhet på flera håll. Kostnaderna för socialbidragen har ökat i de flesta kommuner i takt med att arbetslöshet och sociala kostnader ökat i lågkonjunkturens spår.

I Trollhättan har socialbidragen ökat med 16 procent andra kvartalet i år. Även vården har börjat drabbas, häromdagen beslutade Region Skånes att från årsskiftet lägga ner flera alkoholmottagningar. Och i Ängelholm protesterar pensionärer mot besparingar i socialnämndens budget.

Regeringen kommer säkert kritiseras för att med statsbidrag försöka undvika skattehöjningar i kommunerna och säkra en seger inför nästa års riksdagsval.

Socialdemokraternas talesman i näringsfrågor Thomas Östros menar i en reaktion att regeringen prioriterar skattesänkningar före välfärden och att det behövs långsiktiga besked istället för tillfälliga tillskott till kommunerna.

– När vi presenterar vår ekonomiska motion om en månad så kommer vi att prioritera investeringar i välfärden. Barnens skola, sjukvården, omsorgen och kampen mot arbetslösheten är viktigare än sänkt skatt, säger Östros.

Men TCO:s chefsekonom Göran Zettergren säger i en kommentar att regeringens förslag är “en välkommen om än senkommen åtgärd som vi förespråkat under lång tid“.

• Fotnot: Regeringens promemoria : ”10 miljarder kronor för att värna välfärden i kommuner och landsting” (pdf-fil 5 sidor)

Etiketter:

Annonser