Drogpass ska stoppa Hollands knarkturism

HAAG Nederländernas coffeshop ska få fortsätta att sälja cannabis, men bara till lokala användare. Krav på särskilt medlemskap ska stävja drogturismen. Det föreslås i ett hemligt förslag som läckt ut.

Justitieministern, inrikesministern och hälsoministern har i ett brev, som nyhetsbyrån APN kommit över, planer att försöka begränsa cannabishandeln.
Detta genom att minska antalet s.k. coffeshops, där köpare utan risk för åtal kan köpa “mjuka droger“, och stoppa utländska turister att handla där genom att göra om “kaféerna“ till klubbar med särskilda medlemskort.

Det föreslås även att sänka innehav för eget bruk från 5 till 3 gram marijuana och hasch, men att butiksägaren ska få hålla mer än dagens tillåtna 500 gram i lager.

Det är en kompromiss i koalitionsregeringen som väntas läggas fram i november. Kristdemokraterna CDA och ett mindre ortodoxt parti vill helt förbjuda all handel med cannabis i landet. Socialdemokraterna i PvdA vill tvärtom utöka liberaliseringen och i viss mån tillåta cannabisoding.

Antalet coffeshops har minskat till cirka 700 i landet och får numer inte ligga närmare än 250 meter från skolor. Men de lockar tiotusentals turister som kommer dit för att köpa droger.
Bråk, rån och störningar rapporteras från nederländska städer med coffeshops nära Tyskland, Belgien och Frankrike. Grannländerna klagar, liksom städernas egna invånare.

Det hemliga förslaget om en ny narkotikapolitik i Nederländerna är samtidigt ett vidare försök att få bukt med landets drogproblem. Utvecklingen från 1976 då coffeshops tilläts har rusat förbi intentionerna att se mellan fingrarna med småskalig handel med cannabis och främst stävja grova narkotikabrott och “tyngre droger“.

Idag har drogförsäljningen i gränsstäderna vuxit till stormarknader och systemet med tolerans har slagit knut på sig självt. Kriminella ligor försörjer säljställen med narkotika, ägaren till Hollands största coffeshop har åtalats för samröre med organiserad brottslighet.

Och fler personer söker vård för drogrelaterade problem.
– Allt fler ungdomar som experimenterat med cannabis söker hjälp när det går över styr. All vetenskap visar idag att det inte är någon “soft drug“, utan är skadlig att använda, särskilt för unga, säger Frans Koopmans på kristna behandlingscentret De Hoop Foundation till Drugnews.

Han betvivlar att det nya regeringsförslaget för en ny narkotikapolitik kommer att lösa problemet med utländska drogturister.
– Själv skulle jag vilja stänga alla coffeshops! Men det är ändå ett steg mot en mer restriktiv linje än den vi har idag. Jag hoppas det på sikt kommer att leda till färre ställen för dessa egentligen illegala aktiviteter, säger han.

• Ett försök med drogpass för köpare ska prövas i gränsstaden Maastricht och sponsras av regeringen. Men det är oklart om det strider mot EU:s regler, då utlänningar därigenom diskrimineras. EG-domstolen ska nu pröva frågan.

Etiketter:

Annonser