Nikotinminne leder till nytt sug

HOUSTON Nikotin ger via frisättning av signalsubstansen dopamin i hjärnan en känsla av välbehag. Men dopamin aktiverar även minnescentret, och leder till ett bestående minne av belöningen och miljön för blosset eller snusprillan.

Det visar en ny studie då möss fått nikotin redovisade av några amerikanska forskare vid Neuro, psykiatri och beteendevetenskap, Baylor College of Medicine i Houston.

För människor som återkommer till en miljö där man tidigare ofta rökt eller snusat, exempelvis på en uteservering, så aktiveras “nikotinminnet“ och kan leda till ett sug efter nikotin. Även om man varit tobaksfri lång tid.

Vad är då så speciellt med nikotin?
– Det är nog inte speciellt annat än på det sättet att nikotin är en ovanligt stark minnesframkallande drog. Man tror att det är precis samma mekanism som ligger bakom till exempel opiaters, eller morfins, liknande effekt.

– Men i mindre utsträckning finns säkert exakt samma fenomen för en massa olika småsaker, säger Lars Oreland, professor emeritus neurovetenskap vid Uppsala universitet, till SR Vetenskapsradion.

Han anser att den nya studien, som publiceras i tidskriften Neuron, är välgjord och intressant. Hjärnans minnescentrum kallas även hippocampus.

• Fotnot: Studien “Dopamine enables in vivo synaptic plastiticy associated with the addictive drug nicotine“, i Neurons septemberutgåva.

Etiketter:

Annonser