Butiker inför åldersgräns på energidryck

STOCKHOLM Butiker som Pressbyrån och Seven-Eleven inför på eget initiativ från tisdag åldersgräns på 15 år för s.k. energidrycker. Detta sedan det framkommit att de även används som berusningsmedel av ungdomar.

Butikernas företrädare uppger att man “påverkats av debatten“.
– Vi har förstått att det finns ungdomar som överkonsumerar energidrycker. Det vill inte vi medverka till och därför inför vi åldersgränsen, säger Marietta Kristenson, marknadschef på Pressbyrån till Svenska Dagbladets nätsida.

Energidrycker är avsedda för att motverka trötthet i kroppen och vid träning. Det har dock uppmärksammats att ungdomar kan bli oroliga och spattiga av dryckerna och även missbruka dem, vilket oroat föräldrar.

Ämnet taurin som finns i dryckerna tros även ha lett till dödsfall i kombination med alkohol. Det kan vid stora doser tillfälligt höja hjärtfrekvensen och följas av hjärtklappning, svårigheter med koncentrationen och kramper, enligt SvD.

Överläkaren Staffan Sparring på Maria Ungdomsmottagning tycker att åldersgräns är ett bra initiativ av butikerna. Han menar att energidryckerna kan vara en inkörsport till alkohol då det på flera klubbar dricks starksprit och Red Bull.

I början av sommaren förbjöds tillfälligt varianter av Red Bull i flera tyska delstater sedan spår av kokain hade gjorts. Företaget avfärdade analyserna, men tillstod att kokabladsextrakt används som smakersättare i några sorter.

• Svenska Livsmedelsverkar avråder från att nyttja energidrycker för att släcka törsten och ersätta vätska vid fysisk träning. Man anger att de är olämpliga att använda med alkohol.

Etiketter:

Annonser