“Schackliga“ smugglade opium

HAPARANDA Polis och tull i Norrbotten har beslagtagit sammanlagt fem kilo opium och drygt ett kilo heroin under våren och sommaren. Narkotikan gömdes i schackbräden och träfigurer. En man har hittills dömts till långt fängelsestraff och fyra har häktats i Finland.

Narkotikautredningen är en av de största i Norrbotten och beslaget av opium det största hittills i regionen. Det handlar om minst två smugglingar och var troligen avsett för missbrukare i både Sverige och Finland.

I april i år greps en man av tullen i Haparanda, som försökte smuggla knappt 1,2 kilo heroin och drygt 2,4 kilo opium gömt i trästatyetter. Denne 39-årige man har redan dömts till tio års fängelse i Sverige.

Därefter har polisen i Norrbotten tagit närmare 2,5 kilo opium i beslag hos en svensk man med utländsk härkomst bosatt i Haparanda. Dessa båda beslag har kopplingar till varandra, men på vilket sätt kan polisen inte säga då utredningen i det senare fallet fortfarande pågår.

Det framgår dock att opiumet kommer från Iran och smugglats via Turkiet. Narkotikan har förpackats i schackbrädor och träskulpturer och sedan smugglats i postpaket med budfirmor till Sverige.

Svenska och finska myndigheter har samarbetat i ärendet och fyra män har gripits i Finland och häktades i fredags misstänkta för grova narkotikabrott. Rättegången för dem kommer att hållas i Finland.

– Utredningen pågår fortfarande, men jag kan ju säga så pass att vi från svensk sida har sett att försäljningen av narkotikan skett till en begränsad krets av svenskar med utländsk härkomst. Det har inte kommit ut på gatan så att säga, säger chefen för narkotikaenheten i Norrbotten, kriminalkommissarie Per-Olov Andersson, till Drugnews.

Ytterligare man är häktad i sin frånvaro i smuggelhärvan, gruppen inblandade kallas av lokaltidningarna för “Schackligan“.

Etiketter:

Annonser