Holländsk regering omprövar rökförbud

HAAG Den holländska regeringen tvingas ompröva rökförbudet på krogar och restauranger efter två nederlag i domstolsprövningar av den nya lagen från 2008.

Två domstolar har kommit fram till att rökförbudet, som infördes för att skydda de anställdas hälsa, inte gäller för barer och liknande som saknar anställda, det vill säga där endast ägaren själv arbetar. Sedan domstolutslaget har myndigheterna slutat att kontrollera att rökförbudet upprätthålls på mindre barer och kaféer.

Regeringen kommer nu att undersöka om det är möjligt att med hjälp av effektiva ventilationssystem ventilera bort all rök och därmed de risken för att drabbas av passiv rökning, skriver Expatica.com. Detta som ett alternativ till särskilda rökområden i små barer.

Hälsominister Ab Klink understryker att rökförbudet fortfarande gäller och ska kontrolleras på barer och restauranger med anställda. Förbudet, som infördes i juli 2008 har mött starkt motstånd från framför allt ägare till mindre barer och kaféer.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser