”Vad gör Maria Larsson åt alkoholkonsumtionen?”

STOCKHOLM Varför gör inte Maria Larsson något för att minska tillgången och konsumtionen av alkohol? Den frågan ställer socialdemokraten Birgitta Eriksson till folkhälsoministern. Regeringen gör mycket och det ger resultat, svarar Maria Larsson.

”Alkoholkonsumtionen i Sverige ökar med Kristdemokraterna vid regeringsmakten” skriver riksdagsledamoten Birgitta Eriksson från Västra Götaland i en skriftlig fråga till folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Hon radar sedan upp att statsrådet inte drivit fram någon minimibeskattning av öl och vin inom EU, inte hindrat kommunerna från att tillåta utskänkning allt senare och senare och att gårdförsäljning av alkohol diskuteras.

Eriksson hävdar att Kristdemokraterna efter tre år vid regeringsmakten inte minskat eller hejdat den ökade tillgången och ökade konsumtionen av alkohol på en enda konkret punkt.

”På vilka fakta och argument grundar statsrådet sitt avstående från att agera för att tillgången på och konsumtionen av alkohol ska minska?, frågar Birgitta Eriksson.

Folkhälsominister Maria Larsson hävdar i sitt svar att hon arbetat aktivt för att minska alkoholens skadeverkningar. I samtliga län finns länssamordnare som samordnar arbetet mot bland annat alkohol och särskilda medel har avsatts för att stimulera förebyggande insatser i kommunerna, skriver Maria Larsson.

Hon lyfter också fram Riskbruksprojektet, som framgångsrikt arbetar med att få vården att ställa frågor om alkohol i mötet med patienterna. Maria Larsson hänvisar också till projektet om ansvarsfull alkoholservering, som syftar till att minska våld och skador kring krogarna. Och att en särskild satsning görs för att sprida metoder för förebygga och minska elevers bruk av bland annat alkohol.

Även de särskilda satsningar som har gjorts för att uppmärksamma barn till föräldrar med missbruksproblem finns med i Maria Larssons långa uppräkning.

Folkhälsominister framhåller också att regeringen varit aktiv inom EU och WHO för att driva på samarbetet inom alkoholområdet och att hon ska vara värd för ett expertmöte om alkohol inom ramen för det svenska EU-ordförandeskapet och för ett globalt möte som ordnas i samarbete med WHO.

”Regeringens arbete har redan börjat ge resultat”, hävdar Maria Larsson och hänvisar till att totalkonsumtionen av alkohol minskar enligt beräkningarna från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet och att berusningsdrickandet har minskat mer bland svenska 15–16-åringar än genomsnittet i EU.

”Detta innebär emellertid inte att vi kan slå oss till ro. Arbete pågår för närvarande med att ta fram åtgärdsprogram för 2010″ avslutar folkhälsominister Maria Larsson sitt svar på Birgitta Erikssons skriftliga riksdagsfråga.

Etiketter:

Annonser