Heroinbeslag på Heathrow avslöjade liga

LONDON/DURBAN Ett rekordbeslag av heroin gömt i souvenirer har gjorts på Heathrow-flygplatsen i London. Som en följd har en internationell smuggelliga avslöjats och totalt 360 kilo heroin och tusentals kilo cannabis kunnat beslagtas av brittiska och sydafrikanska myndigheter.

Det är ett internationellt narkotikasyndikat som nu har avslöjats och knarket var ämnat för främst den brittiska narkotikamarknaden. Hittills har totalt sju personer gripits, varav fyra britter. Värdet av totala knarkbeslagen i härvan värderas till motsvarande nära en halv miljard kronor.

Det var 9 september som 165 kilo heroin hittades på Heathrow gömt i souvenirer och leksaker som hade kommit med ett flyg från Sydafrika. Ytterligare 80 kilo av drogen hittades senare vid en razzia i grevskapet Kent.

Samtidigt gjordes razzior nära hamnstaden Durban i Sydafrika. Specialenheten Hawks fann 115 kilo heroin och uppåt 6,5 ton cannabis i några förrådslokaler. Sex personer greps vid tillslagen förra fredagen och i måndags, rapporterar BBC, AFP och sydafrikanska medier.

Heroinet har kommit från Afghanistan och packats om i Moçambique. Durban i Sydafrika har varit nästa anhalt där narkotikan åter ompackats om för att sändas med flyg via Johannesburg till Storbritannien.

De män som greps i Sydafrika häktades i onsdags nära Durban och målet kommer att tas upp vid en domstol på måndag.

I den gigantiska härvan har alltså både avsändare och mottagare i smuggelkedjan angripits och både brittiska och sydafrikanska myndigheter understryker att internationellt samarbete är nyckeln till framgång mot droghandeln.

• Även tidigare har flera narkotikabeslag gjorts i samband med flygtransporter från Sydafrika till London, och även flygpersonal har gripits för inblandning.

Etiketter:

Annonser