Bryggarkritik mot expertmötet

STOCKHOLM Alkoholindustrin anser sig inte få komma till tals på expertkonferensen som pågår i Stockholm. Bryggarna köpte därför en helsidesannons med rubriken “Sveriges alkoholpolitik är inte så effektiv som vi tror“.

Betalannonsen i Dagens Nyheter för fram påståenden som att Sverige inte har lägre alkoholkonsumtion än övriga Europa, trots höga skatter.

Att svensk alkoholpolitik skapat en okontrollerbar svart alkoholmarknad och att mer än 30 procent av det som dricks i landet inte handlas på Systembolaget eller krogar.

Sveriges Bryggerier och Brewers of Europe står som avsändare och man hänvisar till en rapport som den europeiska bryggareföreningen beställt av Handelns Utredningsinstitut.

Folkhälsominister Maria Larsson anser att bryggarna far med osanning.
– Det är trist att bryggarna inte kan hålla sig till fakta. De är helt oseriösa i sin argumentation, det de säger är inte sant, säger hon till tidningen Accent.

En EU-studie (“Alcohol in Europé“) hävdar nämligen att det bara är Malta i unionen som har lägre konsumtion än Sverige. inkluderat både legal och illegal alkohol.

På Bryggeriernas hemsida skriver vd Cecilia Giertta att man köpt annonsplats då man inte tillåts föra fram sin åsikt på expertkonferensen:

“Sveriges Bryggerier eller Brewers of Europe kommer nämligen inte alls till tals under de två expertdagarna som hålls på Norra Latin under folkhälsominister Maria Larssons ledning och som en del av EU-ordförandeskapet. Det gör IOGT-NTO och andra lobbygrupper som har som mål att förbjuda alkohol i samhället, bannlysa all marknadsföring av alkohol och som dessutom menar att alkohol är lika farligt som tobak. Därför köper vi oss en annonsplats.“

• I måndags delade nykterhetsrörelsen ut motargument till bryggarnas annons i anslutning till alkoholkonferensen. På flera seminarier var debatten hård och stämningen spänd. Särskilt då en studie presenterades om att självreglering inte fungerar för alkoholreklam, utan lagar är effektivare. Och att förbud mot marknadsföring för alkohol borde införas i hela EU.

En representant för fransk vinindustrin sade efteråt till Drugnews att expertmötets programupplägg är “obalanserad“ – att bara negativa sidor om alkohol förs fram, inga av dess positiva sidor.

• Fotnot: IOGT-NTO bemöter bryggarnas argument och förbundets ordförande Anna Carlstedt skriver på sin blogg Alkoholkapitalet kan köpa ”sanningen”.

Etiketter:

Annonser