Kan alkoholskadad hjärna repareras?

UPPSALA Hur alkohol inverkar på hjärnans kapacitet och möjligheter att på sikt rehabilitera en drogskadad hjärna ska svenska och finska forskare undersöka. Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap har tilldelat projektet tolv miljoner kronor.

Det är forskare vid Uppsala universitet, Karolinska institutet och Helsingfors universitet som fått forskningsanslaget för sex års studier i ämnet. Beroendeforskarna ska undersöka alkoholens inverkan på hjärnan och effekter av olika medicinska behandlingar.

Att hjärnan skadas av alkohol, särskilt minne och inlärning, är tidigare känt. Men nu ska gruppen försöka klarlägga mekanismerna och söka möjlighet att behandla och kanske även reparera alkoholskadade hjärnor.

Forskning har visat att nya nervceller i hjärnan kan bildas om personen vistas i en bra miljö och motionerar.
– Ett annat sätt är att tillföra tillväxtfaktorer på medicinsk väg, vilket också har visat sig förbättra minnet, säger professor Fred Nyberg, på avdelningen biologisk beroendeforskning, på Uppsala universitet, i en kommentar på dess hemsida.

Nyberg menar att det är viktigt att inte bara behandla drogberoende genom att minska suget, utan även kunna rehabilitera hjärnan och dess kapacitet.

Etiketter:

Annonser