Ryssland uppmanar USA förstöra opiumodlingar

MOSKVA/KABUL På grund av allt fler ryska heroinmissbrukare, uppmanas nu USA att ompröva den nya strategin att inte längre försöka förstöra opiumvallmofälten i Afghanistan. Flygbesprutning skulle kunna utplåna odlingarna på ett år, enligt Ryssland.

USA bör göra som man tidigare gjort i Colombia och flygbespruta odlingarna, om detta gjordes skulle odlingarna i Afghanistan kunna utplånas på ett år, menar ryssarna.

Moskva försöker pressa Obama-administrationen att återinföra policyn från Bush-eran om storskalig förstörelse av vallmoodlingarna i Afghanistan. En strategi som kritikerna menar inte var framgångsrik, utan mest upprörde afghanska bönder och fick dem att ansluta sig till oppositionen och talibanerna.

– USA och Ryssland måste inleda ett tätare samarbete, för att hejda ökat heroinmissbruk. Och förhindra extremistorganisationer från att finansiera terrorattacker med hjälp av inkomsterna från narkotikan, säger Rysslands högste chef för narkotikabekämpning, Viktor P Ivanov, till ryska Izvestija, rapporterar AP.

USA:s och NATO:s nuvarande strategi att erbjuda bönderna stöd till alternativ odling, och att istället för att förstöra fälten beordra militär attackera droglaboratorier, gripa drogbaroner och förstöra knarklager är inte tillräckligt.

USA måste sätta in flygbesprutning med växtgifter, på samma sätt som man gjorde i Colombia för slå ut kokain odlingarna, menar Ivanov. Han är övertygad om att vallmoodlingarna skulle kunna slås ut på ett år.

I torsdags mötte Ivanov sina amerikanska kollegor för att försöka förmå USA att också bespruta opiumodlingarna.

I en intervju i affärstidningen Kommersant i juli sade Ivanov att USA:s misslyckade narkotikastrategi beror på rädsla för att stöta sig med mäktiga knarknarkotika som påstås vara bosatta i Förenade Arabemiraten och Saudi Arabien.

Etiketter:

Annonser